Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2010 15:05 - 195 закона в парламента приети без кворум. Депутатите гласуват машинално!
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 560 Коментари: 1 Гласове:
0




image

195 са гласуванията на закони без кворум в 41 НС за първите 3 сесии и тези текстове би трябвало да паднат.

Това обяви доц. Лилия Методиева от СУ "Климент Охридски", чиято изследователска група прави своеобразен мониторинг на дейността на парламентите от 2005 г. насам.

Най-тежката форма на нарушение е, когато едно решение се приема с под 61 гласа- 33 пъти са вземани такива решения от сегашното НС. Доц. Методиева е загубила вяра, че някой висшестоящ би се вслушал в нейните данни, за да отнесе въпроса в Конституционния съд (КС) и тъй като законите нямат обратна сила, борбата е оттук нататък това да не се допуска. Тя заедно с това ще продължава да търси начин за сезиране на КС, но засега всички, които е помолила са й отказвали - президентът Георги Първанов, Гиньо Ганев, председателят на ВКС Лазар Груев, проф. Любен Корнезов и др.

Няма опозиция в българския парламент по отношение на тези процедурни нарушения, каза доц. Методиева. Тя ще изчака до края на януари 2011 г. дали ще се намери човек на висока властова позиция да направи това и ако не - ще отнесе въпроса до съда в Страсбург. Не е задължително да се минава през всички съдебни институции, защото се отнася до парламента, поясни тя.

26 депутати от настоящият парламент никога не се изказвали и не са взимали думата от трибуната на законодателния орган. Това заяви на пресконференция доц. д-р Лилия Методиева, преподавател от СУ „Св. Кл. Охридски". След мълчаливите депутати има 16 представители на управляващите от ГЕРБ. В списъка фигурира и лидерът на ДПС Ахмед Доган.

Депутатите гласуват заради партийната дисциплина, често без никакъв дебат, което налага чести промени в законодателството, коментира доц. Методиева.

Това мнозинство дойде със заявката, че няма да прилича на другите преди тях, но на 17 септември 2009 г. за първи път бе нарушен кворумът в НС. Кворум има, когато депутатите могат да взема решения, когато присъстват повече от половината депутати, т.е.121, а дадено решение се приема, когато гласуват повече от половината от присъстващите в залата, т.е. 61. През 2007 г. беше приета промяна в Конституцията, според която кворум се изисква при гласуване, но не и при дебат. В сегашното НС най-често тези нарушения са ставали, когато председателството е било на Лъчезар Иванов, Цецка Цачева, Екатерина Михайлова, най-много като брой - при Анастас Анастасов. Нямам убеденост, че някой ще сезира КС, но, все пак, много бих разчитала на премиера да направи това, изрази надежда доц. Лилия Методиева. Отиването на депутати на едно събитие за 1 ч. с цел нерегламентирано скъп подарък /бел.ред. бе посочен случаят "Верту" в парламента/ е по-малко провинение от приемането на един законов текст без кворум, категорична е доц. Методиева.

Тези гласувания трябва да бъдат обект на обсъждания в партиите, с цел да се предотвратят, счита тя. Според нея депутатите сякаш не желаят приемането на етичен кодекс и се учудва, че в Конституцията ни има текст за импийчмънт на президента, а няма такова правило за импийчмънт за народните представители.




Тагове:   машинално,


Гласувай:
0



1. denijane - Ми много ясно, защо да гласуват и да ...
12.12.2010 16:11
Ми много ясно, защо да гласуват и да се изказват, като могат да участват в мними комисийки и да прибират заплата + бонуси без да вършат нищо. Пък за липсата на кворум - за какво им е, като така или иначе са мнозинство. И защо да дебатират - това да не е демокрация, случайно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1647252
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930