Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2010 20:01 - Борисов рекордьор по дадени пари за здравеопазване
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 408 Коментари: 0 Гласове:
0




image


Правителството заедно с европейските програми са дали 3 млрд. и 500 млн. лв. Никога преди в историята на здравеопазването ни не е отпускана такава сума.

Това заяви премиерът Бойко Борисов, който преряза лентата на най-модерното отделение по образна диагностика в страната, което се намира в болница Св. Иван Рилски в София. Сумата е два пъти повече от колкото през 2006 година, потвърди и директорът на болницата д-р Дечо Дечев.

Новата апаратура е напълно достъпна за хората. Всички услуги се покриват от касата с изключение на парите, които пациентите ще трябва да дадат за консумативи. Сумите са различни според проблема на болните - започват от 2000 лв. до 15 000 лв., обясни шефът на болницата. До момента такива суми не са плащани, уточни обаче той. Премиерът Борисов посочи че би могло тези пари за консумативи да се поемат от държавата.

Сега сме възложили докторите да ни кажат колко са тези болни - 100 - 200 -300...За да можем да заделим тези пари за тези пружинки, които им слагат в мозъците и сметката трябва да излезе. Трябва да имаме план, щото ние не сме плод зеленчук - дайте още 15 000 лв., и ние да дадем", обясни Борисов. Директорът на болницата трябва да направи анализ на броя на болните, които са подходящи за такъв вид апаратура, какъв ще е средният разход за консумативи.
„Като дейност в момента касата е заложила сума за ангиографията, но това, което отсъства на практика, е цената на консуматива", посочи Дечо Дечев. Проблем е и липсата на обучени специалисти, които да извършват манипулациите с апаратурата. „Такава манипулация е правена в България с така наречените гастрольори.", заяви д-р Дечев.

Той уточни, че се предвижда първоначално за хората, за които е необходима такава манипулация, да идва гастрольор от чужбина. Двама лекари от болницата ще бъдат пратени на обучени във водещи клиники. Това обучение ще отнеме два - три месеца.

На въпрос от къде са икономиите в бюджета, които правителството така щедро раздава през последните седмици министър-председателят заяви: „Икономиите са от бюджета". Той обаче не уточни в какъв размер са.

Ние даваме и за пенсионери, с 900 млн. повече сме дали, така че ще даваме и за църкви даваме и апаратура даваме, подчерта Борисов.Ние залагаме толкова висок бюджет, за да остане малко за преразпределение, обясни премиерът.

Вашите любимци от предишното правителство залагаха на нисък бюджет, уточни той, като допълни, че са дадени и 2 млн. лв. и половина, за да бъдат изплатени заплатите на българските посланици.

По думите на Борисов заплатите в болниците всяка година средно се вдигат с 10 %. Има ли някой напуснал доктор от болницата, запита премиерът директора на Св. Иван Рилски.От д-р Дечев стана ясно още, че болницата е получила одобрението на премиера за проект, според който в нейно помещение външен инвеститор може да постави т.нар. кибернож - апаратура, липсваща от инвентара както на Св. Иван Рилски, така и въобще в България. В момента десетки български граждани на месец ползват тази услуга в друга държава.



Тагове:   дадени,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1648616
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930