Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2010 09:03 - Оневиняват Цветанов за СРС-та за смъртта на бебето
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 290 Коментари: 0 Гласове:
0




image


Вътрешният министър Цветан Цветанов почти сигурно няма да бъде разследван за оповестените разговори между шефа на горнооряховската болница и лекари, които според неговата версия умишлено са оставили бебето да умре. Това обясняват пред в. "Сега" източници от Върховната касационна прокуратура.

Държавното обвинение бе сезирано от БСП, след като в опит да отхвърли обвинения за полицейско насилие при ареста на четирима медици от Горна Оряховица Цветанов направи безпрецедентен ход - пред депутатите чете разпечатките от подслушаните разговори, прихванати по друго разследване, от трибуната на парламента.

"Това СРС бе използвано от Цветан Цветанов с политическа цел и това за пръв път си позволява вътрешен министър да направи от трибуната на парламента", обясни лидерът на БСП Сергей Станишев.
Бившият вътрешен министър Михаил Миков припомни, че по закон СРС могат да се използват само по предназначение и за предотвратяване и разкриване на престъпления.
По никакъв начин не сме нарушили националните интереси с оповестяването на записаните разговори на лекарите от Горна Оряховица, защити се Цветанов.

Наказателният кодекс предвижда от 1 до 5 години затвор и глоба до 5000 лв. за длъжностно лице, което използва не по предназначение придобита информация, събрана чрез СРС, станала му известна по служба.
Предназначението на тази информация по закон е за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство.

Според висши магистрати обаче Цветанов не е извършил това престъпление, тъй като е нямал изрична забрана да разгласи информацията. Всъщност той го е направил с разрешение на прокуратурата. Малко преди вътрешният министър да огласи СРС-тата от парламентарната трибуна, от прокуратурата във Велико Търново също четоха на пресконференция разпечатки по случая.

Сигналът на БСП трябва да бъде разпределен за проверка на Софийската градска прокуратура, която да прецени има ли данни за извършено престъпление и да образува разследване.

Петорната съдебномедицинска експертиза за смъртта на недоносеното бебе ще бъде готова до две седмици. Според лекарския екип то е родено мъртво и на практика става въпрос за спонтанен аборт, а не за раждане. Преди да е готова експертизата, прокуратурата не може да обвини лекарите.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1640374
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031