Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2010 08:47 - Слави Трифонов пак отекна. Какви са целите?
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 302 Коментари: 0 Гласове:
0




image

Гласът на Слави Трифонов отново отекна в общественото пространство.

Или по-скоро гласът на неговите сценаристи. Или още по-точно - гласът на всеки един от вас. Защото нещата, за които ще говорим по-долу в текста всеки ги мисли, говори и изразява. За съжаление най-често на масата с чаша в ръка. Отново в тази плоскост "Шоуто на Слави" прибави към битовия протест на българина и музикален фон.

За какво иде реч?

Във вчерашното си шоу Слави Трифонов промотира новата си песен. За по-малко от 24 часа "Нема такава държава" буквално превзе интернет пространството и регистрира рекордна гледаемост и отзвук. Съвсем нормално с оглед на пословичния вече за българина интернет бунт. Из форуми, сайтове и други платформи в мрежата тази песен отдавна е изпята. Отдавна всеки от нас е изрекъл на ум и на глас всичко това. Защото "да", наистина "нема такава държава". Но какво е посланието и какви са действията, които иска да вмени и предизвика творбата на екипа на Слави?

Приемаме идеалистичния вариант и анализираме, че господин Трифонов иска да "събуди" народа, за който е крайно време да счупи оковите на търпението и мълчанието. За това ясно говорят думите, с които започва всеки един от коплетите на песента. А именно: "Добър вечер, уважаеми зрители. Спите ли?".

Повече от показателни са и кадрите в клипа на протести, смесени с трагичните визуализации на бедността на българина. Почти цялото видео е покрито от последните кървави събития от 14 янури 2009 година. За да се подсили ефектът на свряното в ъгъла българско самочувствие и самосъзнание, се прибавят риторичните въпроси "Не ви ли омръзна да ви лъжат на дребно? Не ви ли омръзна да живеете бедно? До кога ще си траем, вече става банално? Толкова ли е трудно да живеем нормално?".

Точно на тези въпроси май търсим много отдавна отговора и е много хубаво някой да ги донабие в съзнанието. Ако, както казахме по-горе, възприемем идеалистичния вариант на посланието.

Въпросът е: Какво точно е това послание?

От текстът става ясно едно: Българинът трябва да превъзмогне робската си психика и да се бори. Срещу всичко и всеки, който го лъже и краде от живота и бъдещето на неговите деца. Но предполагам, че нямате нужда от подобно напомняне и едва ли сте спряли да го мислите. Най-хубавото в случая е популярността на Слави Трифонов и фактът, че песента ще стигне до милиони. Голяма част от тези милиони може би наистина имат постоянна нужда от напомняне. Напомняне да мислят, да се бунтуват и да се борят за по-добро бъдеще. Всичко това обаче няма да стане с една песен, а със серия от действия и предлагането на някаква алтернатива. Защото доводът, изтъкнат в песента "Спите ли? Или чакате да дойдат поредните спасители?" меко казано не кореспондира с ясна идея. Какво друго може да се направи при съвременното устройство на света. Всичко, което един мислещ и борещ се за справедлисост народ може да приведе като действие е да се обедини срещу властта, да се организира в масови простести и в крайна сметка да я свали. А какво идва след това? Ами новите управници. И за съжаление "да" - те ще са следващите "спасители". И за съжаление "да" - и те може да се окажат същите лъжци! Така е устроен светът! Така стоят нещата - винаги трябва да дойде някой, който да те управлява. Въпросът е най-сетне да се направи правилният избор. А той няма да дойде с "нема такава държава", а с ясна идея, концепция и алтернативност.

Господин Трифонов има и позицията и трибуната, ако е решил да го прави. Ако е решил да влиза в политиката, или да подкрепи и лансира някого. Всичко друго за съжаление ще е означава едно - поредната печаливша стъпка. Поредната песен, която ще донесе големи суми в сметката. Така че господин Трифонов, продължете, предложете и дайте ясна идея. Вие ли ще сте следващия спасител? Ако имате волята, позицията и програмата, народът със сигурност ще ви изслуша. Но нищо повече, докато посланията ви се смесват с политически закачки и оплюване. Другото ще е давене в популизма. Или както се казва в една ваша песен: "тоя филм съм го гледал"!

Оставяме ви сами да направите своя извод за посланието и неговата евентуална бъдеща реализация (Текстът съдържа нецензурирани думи):







Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1649633
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930