Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2011 18:10 - Свещеници обявиха обичай на Йорданов ден за светотатство
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 2041 Коментари: 0 Гласове:
0





image Богоявление в Калофер image Богоявление в Калофер   Снимка: Георги Димитров-Бруно, Нетинфо

Свещениците от манастира "Св. Никола" край пернишкото село Кладница обявиха за светотатство и прекратиха днес съществуващата традиция за "откупуване на кръста".

Не може царството Божие да се купува с пари, това е недопустимо и порочно, заяви отец Илия Христов пред събралите се миряни в местността Свети Йордан, в пернишкия дял на Витоша.

Процесия от вярващи премина през планината от манастира до местността, където от над 100 години в Кладнишка река стои побит каменен кръст.

Там ритуално бе осветена вода от реката, а кръстът бе хвърлен за първи път от много години във водите й. Извади го 16-годишният Йордан Мирославов, който по обичай стана негов "кум" и раздаде на миряните светена вода.

Кръстът не се откупува трета поредна година и в пернишкия храм "Св. Пророк Илия" по решение на църковното настоятелство. Свещениците дават светинята на нуждаещ се мирянин.

Народната традиция тази година не спази и църквата "Св. Петка" в пернишкия квартал "Калкас", която без "наддаване" даде кръста на 40-годишния Илиян Георгиев. Перничанинът е занесъл светинята в дома си и в знак на благодарност е дарил 60 лв. на светата обител.

По стара традиция на Богоявление в храмовете от пернишкия регион се обявява "търг за кръста". Негов "кум" става далият най-голяма сума и получава правото да съхранява светинята 40 дни в дома си.

Междувременно в Кърджали 10 магарета станаха атракцията

на празника по идея на отец Петър Гарена, разказва местното издание "Кърджали инфо".

След като събрал животните от две околни села, свещеникът организира шествие, предвождано от 6-годишно момиченце, възседнало магарето "Бойко Борисов", и следвано от още "марковци" с имена на родни политици, яздени от деца в народни носии.

Според изданието един до друг са вървели вътрешният министър Цветан Цветанов и бившият премиер Сергей Станишев.

Първоначално отец Петър искал да докара дресиран слон, но... циркът бил заминал за Франция, после договорил камили от Одрин, но не ги пуснали през граница заради епидемията от шап. Нетрадиционното провеждане на Йордановден вече е традиция за Кърджали.

"Оказа се, че магарията ходи между хората, а магаретата вече са малко. Дай Бог човеците да приличат повече на магаретата - спокойни, кротки и работливи", пожелава духовникът.

За кръста в ледените води скочиха цели 60 души, като късмет за трета поредна година извади 21-годишният Антон Чолаков.

В сливенското село Самуилово пък, където след многогодишно прекъсване днес беше възстановен Богоявленският ритуал, се наложи

използването на багер за търсенето на кръста

Според очевидци трима младежи половин час безуспешно търсили потъналата светиня, докато лекар не им наредил да излязат от водата, за да не се разболеят.

В търсене на кръста, който е от сребро и се използва вече над 30 години, селяни с мотики преровили плитчината, където бил хвърлен.

Кметът повикал и багер от Сливен, с който били извадени камари от пясък, баластра и тиня, но светинята така и не е била намерена. Изнесеният материал утре ще бъде откаран за пресяване.

В София 21-годишният студент Ангел Валджев от Техническия университет извади кръста от водите на езерото в ж.к. "Дружба". Младежът също е от Кърджали. Той получи парична награда от районната администрация и Столичната община.

54-ма участници, най-малкият от които на 16 години, а най-възрастният - на 70., се опитаха да стигнат до светинята.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1639903
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031