Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2011 12:31 - Славчо Христов събира нов кръг "Адмирал"
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 707 Коментари: 0 Гласове:
0



  image


Бившият ресторантьор коли и беси в Златни пясъци, пуска пипала между бизнес и политика със стари другари
От няколко години скандалният син милионер Славчо Христов се опитва да внуши, че е „аутсайдерът на олимпиадата”. Подобно на големия си приятел Иван Костов в сърдития му период, и създателят на емблематичния за прехода кръг „Олимп” замлъкна, отдръпна се от всякакви публични прояви и уж се дистанцира от политическия и икономическия живот, в който преди взимаше подчертано голямо участие. Зад привидното оттегляне от светлините на прожекторите обаче се крият тайни кроежи, научи от свои сигурни източници вестник „Торнадо”.

В пълна секретност Христов полага основите на нов аверски кръг от политици и бизнесмени в сянка. Този път централата му се помещава не в софийския ресторант „Олимп”, а в петзвездния хотел „Адмирал” в курорта Златни пясъци. Двамата стари приятели Костов и Христов са засичани нееднократно заедно там. От персонала дори твърдят, че апартамент №410 е целогодишно запазен за семейство Костови. Във фоайето на хотела пък се зарежда само със свързания с ДСБ вестник „Седем”, коментираха почиващи през лятото в петзвездния комплекс. Стопанските дела на „Адмирал“ са поверени на друг довереник на кръга – на бившия областен управител на Смолян и депутат от ДСБ Веселин Черкезов.

Новият кръг, който има мераци и към строителството, е в недемонстрирани, но топли отношения с Бойко Борисов. Премиерът и ексбанкерът се славят и с близки имоти в култовата Банкя, където къщата на Христов била по-охранявана от посолството на САЩ. Отличниците от новия кръг „Адмирал” явно са се поучили от горчивия опит от миналото и вече много старателно се пазят от публичната компания на известни лица от ъндърграунда, коментират запознати. Един от най-големите приватизатори на родното Черноморие е превърнал в своя крепост комплекса Златни пясъци, който купи срещу фиктивната сума от 80 млн. долара
чрез схемата с РМД-тата. С днешна дата реномето на курорта е стигнало до дъното. На всеки ъгъл са поставени табели „Спирането забранено”, а „паяци” дебнат нарушители като на война през активния сезон, оплакват се туристи. Хотелиерите негодуват срещу бай Славе, но само помежду си. Иначе не смеят да гъкнат, защото според мнозина той е само подставено лице на други олигарси. Според местните ролята на Славчо Христов на Златните била пределно ясна- да изпере парите на десните и да генерират нови печалби покрай ГЕРБ.

Новият кръг, който се заформя около Славчо Христов и триумфално завърналия се на политическата сцена негов авер, е новата „олимпийска надежда” на бизнесмените в сянка, категорични са източниците на „Торнадо”. Всъщност новото свърталище - хотел „Адмирал”, се явява наследник на известния в миналото ресторант „Олимп”, който даде името на кръга, дирижирал българския политически и икономически живот по Костово време. Според легендата голямата близост между двамата приятели се зародила на кулинарна основа - експремиерът много харесал вегетарианските манджи на готвачите на Христов.

По-късно обаче техните отношения явно еволюират и бизнесменът регистрира фирмата „Бул ойл” в съдружие със зетя на Костов- Георги Христов, а във фабриката му за цигари в Харманли се водеше на работа дъщеря му Мина. В дружество с подобно име - „Булс“, в годините на югоембаргото съпругата на бившия премиер Елена изнасяше официално за Македония петролни продукти. Тя бе уличена и със спонсори на фондацията й “Бъдеще за България” като Сретен Йосич и Маргините, но после бе оправдана. Впрочем братята Маргини са сред тайните съучредители на стария кръг “Олимп”. Малкият, който продължава да се издирва от Интерпол, по едно и също време е съдружник в две фирми на Славчо Христов и във фирма на покойния Поли Пантев. Има сведения също така за близки контакти между Славчо Христов и Младен Михалев-Маджо.

Така кръгът „Олимп” притежаваше три от основните характеристики на класическа групировка - политическо лоби, банка и силоваци от ъндърграунда. Внезапното решение на Славчо Христов да даде оставката си като член на надзорния съвет на СИБанк, за да заеме мястото му Цветелина Бориславова, провокира хипотезата, че е имало договорка между Христов, Борисов и Костов. В дъното на интригата най-вероятно е бил самият Симеон Сакскобургготски, тогава премиер на страната, който благословил врътката. Основание за подобно предположение дава фактът, че навремето дори мастодонт като „Мултигруп” не можа да се пребори за бившата Стопанска банка, докато Славчо Христов успя да направи този пробив. Именно след покупката на фалиралата Стопанска, БРИбанк стана СИБанк и под това ново име Славчо Христов купи най-апетитните парчета от българските зимни и летни курорти, както и индустриални гиганти в провинцията.

Освен Златни пясъци приватизира за жълти стотинки и инфраструктурата в Боровец и Пампорово. След падането на Костов обаче той разпродаде империята си и хотелите в Пампорово отидоха в ръцете на новата директорка на СИБанк Цветелина Бориславова. Идеята бе Пампорово да се опълчи на проекта за „Супер Боровец“, където бяха защитени интересите на царя, Станишев, Ахмед Доган и Георги Първанов. СИБанк пък се превърна в държава в държавата. Към трезора й потекоха парите на почти целия държавен сектор - БТК, НОИ, НЕК, МВР, митниците, тотото и дори съдебната система.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1639982
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031