Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2011 09:47 - Ярост срещу книга за сексуално образование за мюсюлмани
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 437 Коментари: 0 Гласове:
0




image


Д-р Мобин Акхтар е приел мисията да образова сексуално пакистанците, но изглежда, че опитите му срещат сериозна съпротива.

Публикуването на неговата книга - "Сексуално образование за мюсюлмани", цели да разясни на хората важни въпроси, свързани със секса, които обаче са съобразени с ислямските традиции.

81-годишният д-р Акхтар заявява, че фактът, че сексът не се дискутира в Пакистан, носи след себе си сериозни последствия. От опита си като психиатър той е направил заключението, че нужда от такава книга има.

"Има огромен проблем в страната ни. Юноши, особено момчета, когато влязат в пубертета и тялото им почне да се променя, си мислят, че това се дължи на някаква болест. Започват да мастурбират и им казват, че това е вредно за здравето и много, много греховно", допълва докторът.

Погрешни схващания


Д-р Акхтар споделя, че е имал случаи с тийнейджъри, които не са разбирали промяната на телата си, изпадали са в депресия и дари са се самоубивали.

"Аз също минах през този период с изключително много объркване. И просто няма кой да те посъветва и да ти каже, че нещата, които си измисляш, са неверни. Когато влязох в медицинското училище установих, че има страшна много погрешни схващания по въпроса", заявява Акхтар.

Той допълва, че дори днес в Пакистан много лекари не обсъждат открито сексуалните проблеми, а учителите и родителите се чувстват прекалено неловко да говорят по тези теми. В държавните училища не се преподава сексуално образование.

Д-р Акхтар смята, че не е нередно да повдигне въпроса за секса в консервативен Пакистан, нито пък че има опасност с разясненията си да подтикне младите да се държат по "не-ислямски" начин.

"Питат ме кога трябва да започне сексуалното образование, и аз отговарям - веднага, след като детето проговори. Трябва да му се кажат имената на гениталиите - също както му се обяснява за ръцете, очите, носа. Когато малко пораснат и започнат да питат от къде идват бебетата, трябява да им кажете. Това не прави едно дете автоматично сексуално активно или неморално", споделя докторът.

Акхтар също допълва, че няма нищо не-ислямско в обсъждането на секса.

Ето защо смята, че една книга, в която са смесени основно сексуално обучение и ислямският поглед върху въпроса, би била полезна.

"В книгата има цитати от Мохамед за отношението към секса, както и исторически извори, които ще са полезни и на мъжете, и на жените".

"Шарлатан"

Наред с други теми, д-р Акхтар засяга и тези за мастурбирането, брачните задължения и личната хигиена.

Много пакистанци обаче намират книгата за непристойна.


Докторът опитал да тушира страстите, променяйки заглавието - от "Сексуално образование за мюсюлмани" на "Специални проблеми на младите хора". И това обаче не подействало.

"Местен полицай дори ме завлече в кабинета си и ми каза, че насърчавам порнографията. Отвърнах му, че няма нищо такова".

Д-р Акхтар споделя, че е намерил много малко книжарници, готови да продават книгата му, и нито един вестник, съгласен да отпечата реклама за нея.

"Това е много тъжна реакция. Невежеството по сексуалните въпроси причинява на много млади хора непоправими психологически щети. Знам, че въпросът е чувствителен и настоявам за бавно и постепенно пречупване на табутата, но явно засега и това не е възможно".



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1649000
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930