Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2011 10:03 - Защо японската кухня се смята за толкова здравословна
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 354 Коментари: 0 Гласове:
0




  image

Храненето в Страната на изгряващото слънце се отличава с вековни традиции, много от които са останали непроменени и до днес. Японците вярват, че то може да сътвори истински чудеса да подмлади човек, а при нужда дори да го излекува.

Смята се, че японската диета може да повиши издръжливостта, да укрепи разклатеното здраве и буквално да накара човек да забрави за напредването на възрастта.

Въпреки, че през последните години японците все по-често проявяват интерес към европейските ястия, те остават привърженици на традиционните за японската кухня продукти: ориз, зеленчуци, риба и морски дарове.

Японската кухня продължава да запазва своята специфика. Тя се отличава с преобладаването на растителни белтъчини, а приеманите мазнини са предимно от морските продукти – с една дума тя е нискокалорична.

Какво всъщност са основните правила за храненето в Япония:

Правило №1: малки порции

Всеки от нас може да изяде толкова много храна и то за толкова кратко време, че трудно да осъзнае какво количество всъщност е приел.

Японците ядат малки порции храна и това е от полза не само за организма, но и за естетическото възприятие.

Затова, ако сте привърженици на правилното хранене, а все не можете да се въздържите в количествата, сменете си чиниите - в малки чинии много трудно ще поместите голямо количество храна.

По този начин през първата седмица ще намалите количеството на порциите с около1/5, а през втората – с 1/4. Така след 3-4 седмици без никакви усилия ще сте намалили обичайната преди порция два пъти.

Умереността в храненето наистина е в основата на доброто здраве. “Да ядем малко” – това е формулата за избавяне от всички заболявания, появяващи се в резултат на пренасищане и натравяне.

Правило №2: пресни за сезона продукти

Колкото по-прясна е храната и по-точно продуктите, от които е приготвена, толкова повече в нея са полезните за организма вещества.

Вкусовете на японците са в пълна хармония с природата. Те като правило употребяват само тази храна, която смятат за сочна и съответно прясна за конкретния сезон.

Например в края на пролетта те употребяват зелен чай, бамбукови кълнове и сьомга, а през есента най-предпочитаните ястия са скумрията и гъбите мацутаке.

В северната част на Япония оризът всъщност не е популярен. Но пък там има идеални условия за отглеждането на царевица и картофи. Според японците храната на жителите от тази част на страната трябва да бъда по-калорична. И затова на Хокайдо типичната за цяла Япония юфка се поднася с щедро парче масло. В много райони от северната част се готвят питателни супи от раци и сьомга.

Соевият сос, различните маринати, суши и сладкишите също са различни за различните части на страната. Остров Сикоку се слави с предпочитанията си към тихоокеанската сардела, мандарините и местната юфка, а остров Кюсю – към своя чай, морските продукти и плодовете (тук се усеща влиянието на китайската кулинария).

През горещите дни японците употребяват храна, която носи усещането за прохлада – морски дарове и различни видове желе.

През есента на особена почит са печените кестени и юфката от грис и гъби. През късната есен саши - нарязана на ивици сурова риба и нагрято до телесна температура саке.

През студената на много места зима японците се хранят предимно с месо, риба и горещи супи, а през летните жеги – със студени супи, освежаващи морски продукти, студена юфка и салати.

В последния половин век т.нар. бързо хранене завладя и Япония, но с присъщата си мъдрост нацията се опита да го “пояпончи” – предлагат се чипсове с водорасли, спагети с рибен хайвер, сладолед със зелен чай.

Правило №3: максимално близо до изходния вид на продукта

Японската кухня се отличава с минимална обработка на първоначалния вид на продуктите, които трябва да бъдат колкото се може по-пресни и с по-високо качество.

Местните готвачи се опитват да запазят дори външния вид на рибата и зеленчуците, за да може визуално, и след тяхното приготвяне, те да създават впечатлението, че не са докосвани.

Правило №4: запазване на витамините и минералите

Японците се стремят да готвят продуктите по такъв начин, че да запазват съдържащите се в тях витамини и минерали. За тази цел е особено важно да се избере правилният температурен режим.

Не е за пренебрегване и особеното нарязване на зеленчуците – те трябва да изглеждат привлекателно и да се готвят за кратко време. На всички е известно, че колкото по-кратко е времето за приготвяне на продукта, толкова повече хранителни вещества се запазват в него.

Японците уважават и вегетарианската кухня. Широко разпространени са както салатите от ряпа, краставици и моркови, така и диворастящите растения, билки и водорасли.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1636527
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031