Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2011 19:43 - Отнеха правата на д-р Маджунов за една година
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 579 Коментари: 1 Гласове:
1



  image


Отнеха лекарските права за 12 месеца на д-р Михаил Маджунов, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Причината за това е допускането на груби грешки при лечението на 4-годишната Гергана Илиева, която почина след операция при вадене на сливици в ИСУЛ.

Наказателното постановление е издадено от директора на Регионалната здравна инспекция в София-град след извършването на проверка по заповед на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

Наличието на лекарска грешка показа и проверката на Изпълнителна агенция Медицински одит. Според доклада на агенцията основната причина за фаталния изход от лечението на Гергана Илиева е подценяването на състоянието на детето от д-р Маджунов при повторния преглед на 15 декември 2010 г.

За констатираните нарушения агенцията ще състави актове за административно нарушение по Закона за здравето и Закона за лечебните заведения. Те са в размер съответно от 300 до 3000 лв. и от 1000 до 20 000 лв.

По-рано днес майката на Гери поиска затвор и отнемане на лекарските права завинаги на лекаря, станал причина за смъртта на дъщеря й.

Близките на детето организираха протест пред сградата на болницата не само заради случилото се, а изобщо заради царящият според тях хаoс в здравната система.

Около 30-ина близки, приятели и хора, пострадали също от поведението на д-р Михаил Маджунов, оперирал Гери, бяха пред ИСУЛ.

Майката на Гери Анна Илиева беше категорична, че е направила за дъщеря си всичко, което зависи от нея: „Вината не е моя."

Според опечалената майка като цяло има много грешки в системата на здравеопазването и са необходими сериозни реформи и спазване на клиничните пътеки, за да не се допускат подобни трагедии занапред.

Стана ясно, че срещу лекаря има и други подадени жалби. Една от тях е подадена преди 6 години от родителите на 2-месечно бебе, лекувано от Маджунов. Според родителите поведението на доктора е било недопустимо.

Майката на момичето обясни, че детето й е постъпило в болницата на 2 месеца, а в документацията било записано, че то е на 2 години.

Д-р Маджунов постави диагноза - тумор. А тя имаше само гной в лимфите след прекарана варицела", обясни майката на бебето и запита: „Представяте ли си как се почувствах, когато ми каза че детето ми има тумор?"

Все пак малката била оперирана от въпросния лекар и се оказало, че наистина има само гной в лимфите.

Родителите допълниха, че през цялото време лекарят се е държал отвратително, грубо и недопустимо. Те били принудени да потърсят помощта на друг специалист. До момента няма развитие по подадената от тях жалба.

Пред болницата беше и друга майка, чието дете е пострадало от д-р Маджунов. Тя обясни, че той е спукал тъпанчетата на сина й и също се е държал недопустимо. Жената също е потърсила помощта на друг лекар

Своята позиция за случая даде и директорът на болницата д-р Бойко Коруков. „Не бих желал никога повече това да се случва", заяви той и поднесе съболезнования от името на цялата болница.

Той изтъкна, че целият персонал на лечебното заведение изживява тази трагедия: „И ние сме хора, и ние не сме безгрешни."

По думите му за последните 50 години в отделението са прегледани 50 хиляди деца, но това е първият случай, който завършва така. По думите му процентът на подобни трагедии в световен мащаб е далеч по-висок, отколкото в България. „Ако ме бяха попитали каква е болницата преди това да се случи, щях да кажа, че тя е на над световно равнище", изтъкна шефът на болницата.

Въпреки това д-р Коруков призна, че срещу лекуващия лекар на Гери Маджунов има подадени две жалби - писмена и устна. Едната е била за финансови злоупотреби, а другата - от родители на дете, според които медикът се е държал изключително грубо.

Коруков каза още, че от днес клиниката по УНГ има нов началник - доц. Иван Ценев. До три дни той трябва да излезе с предложение за преструктуриране на клиниката и персонални промени.

Коруков се въздържа от отговор на въпрос какво наказание трябва да получи д-р Маджунов, като посочи, че отговорните институции ще се произнесат по въпроса.



Гласувай:
1



1. goran - Системата трябва да се промени
15.01.2011 07:53
Системата побърза да „накаже” доктор Михаил Маджунов с едногодишна ваканция.
Системата не иска проблеми и протести.
Системата не иска въпроси, дискусия и гласност.
Системата иска да потули нещата.
Системата иска да забравим, да се примирим, да не правим нищо.

Аз няма да забравя. Ще продължавам да питам, чувствам и мисля. И ще се старая да помагам – не на системата, а на себе си, на близките си, на хората и на живота.

Системата трябва да се промени – и не към по-лошо, както това ставаше в голямата си част през последните 15 години, а към по-добро.

Няма по-добър момент от ДНЕС и СЕГА – отлагане разрешаването на проблема, не помага.

„Човек може да си почива само когато е уморен.” /Думите са на бащата на Дончо Цончев/

Не бива случилото се да бъде забравено. Нещата трябва да се променят. И точно лекарите трябва да подемат инициaтивата.

Добрите лекари не бива да мълчат! Трябва да изискат от държавата да се промени системата към по-добро, за всички ни.

Имено лекарите могат и трябва да са сред първите, които искат и помагат, да си подредим дома, в частност здравеопазването. Не бива да търпят нито за миг нито неадекватни политици нито некомпетентни, неетични и арогантни "доктори" сред тях. Само така би се възстановило доверието между лекарското съсловие и всички нас.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1639778
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031