Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2011 14:00 - Досието на Ахмед Доган проговаря
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 1598 Коментари: 0 Гласове:
0




image


Бях отишъл да напиша няколко публикации за вестник "Гласове". Очаквах за два три дни да прелистя едно досие, да извадя най-интересното и да го разкажа. Когато ми дадоха първия том, аз разбрах, че всъщност досието на Ахмед Доган се състои от общо десет тома. Това разказа в студиото на предаването "Тази сутрин" по бТВ журналистът Тома Биков, който събра документ по документ досието на лидера на ДПС.

"Бях шокиран, призна Биков. Доган е един различен човек от този, който познаваме. Не, че го познаваме наистина. Доносите са едно на ръка, но развитието на този човек – той няколко пъти признава, че не може да си представи живота си без ДС. Всеотдаен е, наистина, към всичко, с което се захване", заяви журналистът.  

Две години преди Доган да реши да се жени, от ДС му казват, че не е зле той да направи това. Търсят му жена и му намират една. Тома Биков разказа случая с агент Дора, която получава задача за Доган, той пък получава задача за нея. Доносите не са чак толкова остри, призна журналистът, и поясни, че лидерът на ДПС разказва в доносите си най-вече за какво са си говорили. Това е част от технологията на ДС, но според мен така се живее лошо, допълни Биков.

"Не очаквах да се стигне до случките с Касим Дал, но това доказва, че Ахмед Доган не минава през човешка призма отношенията си с хората. Дал не е случаен човек – той кани Доган в нелегалната организация, но истината е, че там той не донася на ДС за нея. Лидерът на ДПС замразява малко отношенията си с ДС по това време – малко е разочарован, че не са му казали за смяната на името, не са му споменали и, че ще работи на половин щат в БАН", разказа още журналистът.

imageИмали са големи планове за Ахмед Доган. image"Предполагам, че именно липсата на човешко у Доган е отвратило Касим Дал. Та ние не знаем дори истинското име на лидера на ДПС. Той се казва Ахмед Исмаилов Ахмедов. Агентите на ДС не са хора с рога на главата, напротив, те са изключително симпатични и са били ценни. Ахмед Доган е бил човек с харизма. Когато ДС го мести от Шуменския в Софийския университет те вече имат големи планове за него. Предвиждало се е той да получи религиозно образование, да се върне в Турция, "да се разложи" там и да оглави движение", разказа Биков.

"Легенда е, че Доган е имал огромна подкрепа от Турция. Не се сещам да е имал официални срещи с турски представители. Той намира новото си семейство в лицето на ДС. Чувствал се е добре, имал е огромна вяра на оперативния работник, с който е работил. Иван Михайлов – вторият оперативен работник, влязъл в контакт с него, е бил по-студен. Затова и сериозно е бил наказан след като Доган се отдръпва от ДС. Просто е изтървал надежден кадър", поясни журналистът.

imageimageimageСлед промените много агенти намират място в ДПС. image
"Мисля, че след 1990 г. Доган възстановява връзките си с хора от ДС. След промените много агенти, българи, намират място в ДПС. Представете си какво би станало през март 1990 г, ако бяха излезли тези десет тома за Доган във вестниците. Представете си какво щеше да стане ако българските турци бяха прочели досието му навремето. Доган нямаше да бъде това, което е", коментира Тома Биков.

"Като журналист от "Гласове" бих искал да съобщя, че единият ни източник е на изключително високо ниво в прокуратурата", обясни Биков за разпространените от изданието записи.

"Цветанов е знаел много добре, че телефонът на Танов се подслушва. Ние, които разпространихме записите, стоим зад тях. Държим да чуем нещо от Бойко Борисов по въпроса за съдържанието им", заяви още той.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1639810
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031