Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2011 16:29 - Русия забрани вноса на българско месо
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 919 Коментари: 0 Гласове:
0



  image


Временно Русия ще въведе ограничение на вноса на животинска продукция от България заради случаите на шап, съобщава meatinfo.ru.

От днес Росселхознадзор въвежда временно ограничение върху вноса и транзита на животни, които може да се разболеят от шап, както и на говеждо, свинско и овче месо, готови месни продукти, мляко и млечни продукти от България.

Frognews.bg припомня, на 14 януари Молдова забрани вноса на млечни продукти от България заради открито заболяване шап по животни. Забраната е въведена за неопределено време.Само ден преди Молдова и Швейцария забрани вноса на мляко и месо от България заради открития шап.Ветеринарната служба на конфедерация Швейцария взе решението си, след като в засегнатия от шап регион край турската граница са били унищожени овце, говеда, кози и свине, с цел да се предотврати разпространението на заразата.Строги търговски ограничения бяха наложени и от ЕС.

В началото на годината в странджанското село Кости бяха установени 37 случая на шап.
Всички заразени животни бяха умъртвени. Труповете се загробват на специално определени места. Населеното място е под карантина, ограничен е достъпът на хора, а движението на животни е абсолютно забранено.

Зараза беше открита и по животни от село Резово. Tя е дошла от 21 турски бивола, които са преминали границата с Турция. Южната ни съседка ваксинира за шап с щам О1 два пъти годишно, но откритият на територията на България вирус е с щам О и за него няма ваксина.

От земеделското министерство съобщиха, че всички 200 животни в с. Резово вече са ликвидирани. Засегнатите стопаните ще получат първите обезщетения в размер на 300 лв.

В страната ни пристигнаха и експерти от Европейската комисия, за да се запознаят на място с мерките, които се предприемат от страната ни за борба със заразата. Земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че евронаблюдателите са останали доволни от направеното до момента. Те са заявили пълна готовност за техническа и финансова подкрепа.Междувременно стана ясно, че Русия е забранила вноса на живи свине от Германия заради „диоксиновия проблем" във фермите в страната. В съобщението на руските власти се казва, че „германската страна не може да гарантира липсата на диоксин в животинските продукти."



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1647899
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930