Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2011 17:34 - Цветанов: Застрахователи в тандем с автокрадци
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 530 Коментари: 0 Гласове:
0




image


Маркировките трябва да бъдат премахнати и да не бъдат елемент от застраховането, защото има автокрадци в услуга на определени застрахователни компании.

Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов на кръгла маса "Маркирането със стикери във връзка със застраховката "Каско" - "за" и "против".

Според министъра има

парцелиране на дела на криминалните структури чрез маркировките

по колите. Цветанов изрази надежда до 10 дни да се инициира промяна в законодателството за маркирането със стикери при застраховането.

Той е категоричен, че трябва да се прекрати тази практика, защото стикерите на застрахователните дружества оказват влияние на пазара на застраховането.

Министърът посочи, че по данни на полицията определени хора посредничат между някои застрахователни компании и крадците на автомобили.

Той допълни, че

много хора, махнали стикерите си, вече са се разделили с автомобилите си
.

Маркировките и стикерите в автомобилното застраховане генерирали финансов ресурс за около 40-50 млн. лева, по думите на министъра.

Според него те нямат място у нас и трябва да се реши проблемът веднъж завинаги, "за да покажем и на големите компании с международно участие, че спазваме общоприетите европейски стандарти, и можем да сложим различните дружества в бранша на една конкурентна линия".

МВР настоява за по-голяма прозрачност при застраховането, каквато в момента няма.

Правителството е убедено, че ще защити интересите на гражданите и че ще има прозрачност в работата на всички застрахователни компании, гарантира Цветанов.


Цветанка Крумова от застрахователната компания "Армеец" заяви, че

тази практика съществува навсякъде по света


и у нас идеята за премахването й може би се дължи на конкуренцията на пазара.

Вместо да извадим прашинката, може да извадим окото, коментира Крумова и добави, че може да се "убият" българските компании, които са по-печеливши у нас за сметка на чуждестранните.

Орлин Пенев, председател на Асоциацията на застрахователите, посочи, че убеждението, че застрахованите автомобили със сложена т. нар. пасивна маркировка са по-защитени от посегателства, е в противоречие с европейското законодателство.

Също днес Столичната община прикани собствениците на нерегистрирани в данъчната служба коли, да ги регистрират и обеща, че те ще платят минимална глоба от 20 лв., макар че глобата е до 200 лв.

За иналата година от данък върху колите са събрани 60 млн. лв., с което са изпълнени само 82% от заложените приход.

Собствениците на превозните средства, които са забравили да ги впишат в общината, трябва да платят данък със задна дата и с лихвите.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1649061
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930