Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2011 11:04 - Три стандарта за хляб до месец
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 468 Коментари: 0 Гласове:
0



  image


Тръгват масови проверки на мелници, зърнобази и фурни по заръка на премиера

Три стандарта за хляб ще бъдат разработени до месец от Експертен съвет към новата агенция по храните, която официално започва работа днес. Специалистите ще подготвят рецепти за бял, типов и хляб „Добруджа”. В насъщния по стандартите ще има само брашно, мая, вода и сол. Това стана ясно вчера след среща на земеделския министър Мирослав Найденов с браншовите организации на хлебарите. В стандартите със сигурност няма да има добавени стабилизатори и подобрители

Качеството ще се постига благодарение на стандартизирано брашно, каза изпълнителният директор на Камарата на индустриалните хлебари Николай Тапаров. В момента съдържанието на глутен в брашното не отговаря на изискванията за производство на качествен хляб.

Производителите ще носят отговорност в насъщния направен по стандарт да не се добавя нищо друго освен брашно, вода, сол, мая. На контрол ще подлежат влагата, пепелното съдържание, стабилизаторите и подобрителите. Освен стандартизация на хляба ще има задължителна регистрация по ДДС за хлебопроизводителите, за да няма скриване на ДДС и драстични разминавания в цените. В момента у нас има регистрирани между 4500 и 4600 хлебопроизводители.

Агенцията по безопасност на храните ще актуализира и регистъра на зърнопроизводителите и мелничарите.

През следващите седмици по инициатива на премиера Бойко Борисов започват масови проверки на зърнобази, мелници и производители на хляб за това дали спазват всички закони. Инспектори от Българската агенция по безопасност на храните, НАП и Икономическа полиция ще ловят съвместно нарушителите в сектора на храните. В момента около 50% от бранша е в сивия сектор, смята министърът. „Ще бъдем безкомпромисни към нелегалното производство и ще закриваме всички, които не спазват закона.” - каза Найденов.

Предстои министър Найденов да се срещне с представители на търговските вериги. Той има намерение да им обясни, че не е възможно те да налагат свои стандарти, защото те са свързани с големи компромиси с качеството. Ниските цени на храните в търговските вериги са вид измама за потребителите, каза Найденов. Кабинетът прие вчера устройствения правилник на Българската агенция за безопасност на храните, чийто старт се дава официално днес. (Монитор)


Тагове:   хляб,   месец,   ТРИ,   стандарта,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1648441
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930