Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2011 11:09 - ГЕРБ вади СРС-тата от МВР
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 473 Коментари: 0 Гласове:
0



  image


Специалните разузнавателни средства да бъдат събрани в една служба, която да е подчинена на премиера.

Тази идея лансира шефът на вътрешната комисия Анастас Анастасов от ГЕРБ
в интервю за “24 часа”. Новата служба ще е техническа и тя трябва да обедини звената в МВР, ДАНС, “Военна информация”, които осъществяват техническите мероприятия по използване на СРС. “Така тези звена няма да са подчинени на министри и те няма да имат възможност да влияят върху работата им, а ще се отчитат само пред премиера. Това ще води до по-ефективен контрол и намаляване на теча на информация и спекулациите”, смята Анастасов.

Той не е обсъждал идеите си с ГЕРБ и комисията. Но ще организира среща между съда, прокуратурата и МВР по темата с идея да се създаде работна група за законови промени. Анастасов предлага подкомисията за контрол на СРС-тата в парламента да стане постоянна, на паритетен принцип. Така контролът ще е извън МВР и ще се осъществява от парламента, обяснява той. Новата комисия според него ще е отговор на исканията на опозицията за възстановяване на бюрото за контрол на бръмбарите, създадено по времето на тройната коалиция, което било чисто политически орган. Към постоянната комисия да има “оперативно бюро” от технически сътрудници, които ще изпълняват конкретните проверки. Така фактическата информация ще се събира от хора, които разбират за какво става въпрос, а депутатите ще я обобщават и анализират, обясни Анастасов. Предлага се да има единен регистър за цялата информация по СРС - от искането и даването на разрешението, през събирането й до това какво се случва с нея - дали се ползва по предвиденото дело от заявителя, или се унищожава.

Има идея и за един национален разрешаващ орган за ползване на СРС.
Може да са например работещи на смени съдии от ВКС, смята Анастасов. Така ще се прекратят различните практики за разрешаване от 28-те окръжни съдилища и ще има по-ефективен контрол, каза той. Трябва да се прецизират и сроковете за използване на СРС. Сега те се експлоатират 2 месеца и може да има 2 месеца удължаване. Добре ще е, ако за 2 месеца няма информация, придобита и касаеща евентуално престъпление, мероприятието да се прекратява веднага, смята Анастасов. Като мярка срещу теча на информация се предлага прекратяването на текстовото възпроизвеждане на записи, а всичко да мине на електронни носители. За това били нужни 10 млн. лв.

Веществените доказателства, получени чрез бръмбари, да не са класифицирана информация, когато се ползват за нуждите на съдебно производство по наказателни дела
, предлага още Анастасов. Според него може да се постави на обсъждане и дали да има годишни лимити за броя СРС. Това е спорен въпрос, защото може да се окаже належащо спешното използване на бръмбари по отвличане или убийство, а да няма основание за такива поради изчерпване на бройката, опровергава се обаче самият той. Повечето идеи не са заради последните събития, те са обсъждани по различни поводи с представители на съда, прокуратурата и МВР, с оглед на прилагането на действащите норми по законите за електронните съобщения и СРС-тата и по НПК, обясни Анастасов. (24 часа)


Тагове:   МВР,   ГЕРБ,   СРС-тата,   вади,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1648613
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930