Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2011 16:41 - Кацнаха на Марс и се разходиха!
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 523 Коментари: 0 Гласове:
0




image image  


Двама астронавти стъпиха на импровизирана Червена планета в рамките на най-реалистичната космическа симулация досега Те тръгнаха през 2009 г. и вече са на Марс, а двама от тях дори успяха да се разходят по повърхността на Червената планета.

Това не е конспирация, заснета в студио (както се твърди за първата стъпка на човека на Луната), а кулминацията на симулационен експеримент, част от програмата "Марс 500" (Mars 500) на Европейската космическа агенция (ЕКА) и руския Институт за биомедицински изследвания (ИБМИ).

По време на престоя си в специално конструирано съоръжение - най-реалистичната симулация досега, екипажът бе поставен във всички условия на една истинска мисия до Марс, вкл. излитането, пътешествието в открития космос, пристигането на планетата и разходката по повърхността й.

Двама от шестимата астронавти, които бяха откъснати напълно от света за осем месеца (дори без прозорци), направиха на 257-ия ден първата, историческа и най-драматична от цялото пътуване стъпка на 12 февруари.

Облечени в тежки бели костюми, доброволците - руснак и италианец, излязоха в... е, през 2011 г. - все още просто в голяма стая с прашен под и мъждукащи на тавана звездни светлинки в московския изследователски център, където се провежда симулацията.

Тръпката и усещането от приземяването и разходката обаче са максимално сходни с истинското преживяване, така както са го изчислили експертите.

    image
Високопоставени руски и европейски представители наблюдаваха разходката на живо, определена като "огромен напредък" от зам.-шефа на Руската федерална космическа агенция (Роскосмос) Виталий Давидов.

Екипажът се чувства добре, увери той по повод двамата мъже, който се люшкаха около нещо, приличащо на гигантски пясъчник.

Александър Смолеевски и Диего Урбина прекараха час и 12 минути на импровизираната Червената планета, като събираха камъчета и вземаха проби от земята.

Астронавтите бяха екипирани с големи раници, кислородни бутилки и лъскави, 32-килограмови костюми.

Предвидени са още две разходки - на 18 и 22 февруари, като в първата ще се включи и китаецът Уанг Ю.

Кацането обаче не е краят, а приблизително средата на експеримента, при който участниците трябва да прекарат общо 520 дни в условия, подобни на една бъдеща мисия до Марс, с цел да се изследва как биха реагирали на напрежението от дългото пътуване.

Всичко научено по време на експеримента - препятствия, проблеми, вкл. психологически състояния и ефекти, ще бъдат взети предвид при планирането на реална мисия в бъдеще.

По-късно астронавтите ще "излетят", ще се свържат с кораба майка, където ги чакат други трима астронавти, и ще се отправят на дългото завръщане у дома, което ще отнеме повече от осем месеца. Кацането на Земята е планирано за 5 ноември.

По време на пътуването телефонните разговори са забранени, въпреки че е позволено общуването чрез имейли и радиопредаватели, а мъжете се хранят със същата храна като астронавтите.


Тагове:   Марс,   разходиха,   кацнаха,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1647262
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930