Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2011 17:47 - Надежда Нейски кандидат-президент на СДС
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 814 Коментари: 0 Гласове:
0



  image



СДС ще издигнат кандидатурата на Надежда Нейнски за президент. Но тя няма да е единствена, другите по-скоро ще се наредят на резервната скамейка.

Нейнски, по-популярна като Михайлова, е най-избираема и с безспорно присъствие за десните симпатизанти, убедени са седесарите.

Сините принципно ще заложат на тактиката силно вдясно, за да се разграничат и да изпъкнат пред ГЕРБ, определена от тях като центристка, дори като лява партия. Затова Нейнски особено добре ще представи авторитета на автентичната десница, убедени са сините. Лидерът на ДСБ Иван Костов най-вероятно нямало да има нищо против варианта “Нейнски” в интерес на вота. В СДС пък не смятат, че евродепутатският пост на техния кандидат представлява някаква пречка за кандидатирането й. Най-вероятно и логично е кандидат-вицепрезидентът да бъде от ДСБ, но все още няма конкретни имена.

В отбора на бъдещите участници в президентската битка се спрягаха имената и на Румен Христов, Димо Гяуров, Найден Зеленогорски. Гяуров обаче отрече да има намерения за президентското кресло. Подобно намерение не се вписвало в неговите планове.

Румен Христов, който беше земеделски министър в кабинета на Стефан Софиянски и главен секретар в администрацията на Петър Стоянов не потвърди, но и не отрече, че ще се включи в кандидат-президентското състезание. Рано е още, рано е да се говори за имена, заяви той. И припомни, че сините имат коалиционни партньори и тепърва щели да съгласуват номинациите с тях.

Да, Надежда Нейнски е сред номинираните, не можа да скрие шефът на синия изборен щаб Борис Марков пред “Всеки ден. Той отказа да спомене други имена, въпреки че увери, че вече е наясно с кандидатурите. Марков смята, че не е моментът за огласяването на имената за битката на върха. На 7 януари той обеща , че синята кандидатура за президентския пост ще бъде огласена до 40 дни.

Борис Марков увери, че ще имат една от най-рано обявените кандидатури. Тогава той призна, че наистина се спрягат 5-6 имена, но не пожела да конкретизира. Изясни обаче, че бившият социален министър Иван Нейков няма да е сред избраните, след като толкова се говореше за неговата кандидатура.

Тук няма никаква тайна, два или три софийски района вече издигнаха кандидатурата на Надежда и до седмица ще занесат предложенията в централата, заяви  секретарят на СДС-София Личо Гогов. С нея обаче не били водени разговори. Въпреки това Гогов е на мнение, че това е най-силната кандидатура на сините. Не знам обаче дали ще бъде приета от партньорите, каза Гогов. Но е на мнение, че Иван Костов би реагирал положително в името на едно общо бъдещо партньорство. Гогов сподели, че старите рани между СДС и ДСБ са забравени и сега идеята е да се представи една обща кандидатура на обединената десница.

След като се простиха с възможността за обща кандидатура с ГЕРБ, СДС си даде сметка, че трябва да издигне собствена кандидатура. Обща кандидатура между сините и ГЕРБ стана напълно невъзможна след окончателното изостряне на отношенията им с управляващите.

Всъщност председателят на СДС Мартин Димитров обеща на десните избиратели още при подкрепата на кмета на София Йорданка Фандъкова, че ще издигнат собствен кандидат за президент и за кмет на следващите избори.

Сини източници още преди месеци предрекоха възможни колизии между СДС и ДСБ при избора на кандидат-президент, заради нежелание едната партия да разпознае кандидата на другата. При 50 % твърдо ядро седесари не е ясно как, например, Иван Костов ще прави кампания на синия президент, питаха се те.

Това е капанът на Синята коалиция и номинирането ще бъде трудно, вещаеха скептиците. Дори смятаха, че е късно за печеливши ходове. Защото избирателят гласува по традиция партийно, а не мажоритарно. Затова и нямало наплив от сините за битката на върха. Принципът на избора в СДС ще бъде следният – общинските организации ще дадат своите предложения, после те ще се обсъдят в централата и накрая Националният съвет на партията ще излъчи кандидат-президентската двойка.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1636724
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031