Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2011 18:02 - САС реши окончателно: Алексей Петров на свобода
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 677 Коментари: 0 Гласове:
0



  image


Обвиненият за организатор и ръководител на престъпната група „Октопод” Алексей Петров окончателно излиза на свобода. Софийският апелативен съд потвърди днес определението на предходната инстанция, с което мярката му за неотклонение от „домашен арест” бе променена в най-леката, предвидена в закона.

Съдът записа в мотивите си, че обоснованото предложение за съпричастност към деянията, за които е обвинен Петров, е силно разколебано. Единственото тежко обвинение – за изнудване и опит за убийство на бизнесмена Георги Цветанов, също не бе прието от съда. По делото има достатъчно данни единствено, че Цветанов е бил изнудван в далечната 1998 година, но няма никакви данни, че това изнудване е било придружено с опит за убийство.

Съдът се аргументира с факта, че Цветанов е бил разпитван 6 пъти от органите на досъдебното производство, като едва на последния разпит, който е проведен през януари т.г., дни преди да изтече законовият срок за задържане на Петров, е казал, че е имало опит за убийство. Цветанов твърди, че бившата барета го удрял с войнишка лопата в областта на главата и слънчевия сплит, което се определя като опит за отнемането на живота му. Апелативните съдии приеха, че тези твърдения подлежат на допълнителен анализ, но на този етап не са доказани.

Преди това от прокуратурата поискаха да бъде наложена по-тежка мярка – домашен арест или рекордна парична гаранция от 1 684 628,50 лв. Размерът на сумата се равнява на изчислени вреди, които според разследващите е причинил бившият съветник в ДАНС на изнудваните от него хора. Съдът определи искането за такава гаранция като нелогично и в противовес на процесуалния закон по отношение на мерките за отклонение.

Днес сутринта на Алексей Петров е било повдигнато ново обвинение, стана ясно в залата. Той е обвинен като лидер на организирана престъпна група с участието и на Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов и Янко Попов. От съда обаче заявиха, че разглеждат конкретната мярка без да обсъждат новоповдигнатото обвинение, тъй като то се отнася до Янко Попов, а не конкретно за Петров.

Frognews.bg припомня, че Алексей Петров беше задържан при мащабната полицейска операция „Октопод“, проведена в началото на февруари 2010-та. Прокуратурата твърди, че той е глава на организираната престъпна група “Октопод”. По-късно делото бе разделено на две. Първото е за групата, т. нар. „Голям октопод“, а другото – за Алексей Петров, Марчело Джотолов и Антон Петров – обвинени в изнудване и рекет. Бившият агент от ДАНС обяви, че сформира инициативен комитет за участие в президентските избори.

Преди да бъде разгледана мярката му днес, Алексей Петров заяви, че има сериозни съмнения, че в атентата срещу него преди 9 години участие е имал сегашният премиер Бойко Борисов. Взривът или по-точно терористичният акт пред редакцията на вестник „Галерия“ има връзка с мен, обяви още бившата барета преди началото на съдебното заседание. Обявеният за “Октопод” смята, че това е продължение на репресиите срещу него, но с други средства. Той припомни, че преди близо година премиерът Бойко Борисов сам е потвърдил тезата за война между двамата.

“Министърът-председателят няма право да насажда една или друга теза в обществото или пък да фабрикува версии по отношение на каквито и да е хора. Защото аз също имам сериозни съмнения за неговото участие през 2002 г. в атентата срещу мен, но не съм оповестил никакви версии до момента, защото съм лоялен гражданин”, заяви бившият агент от ДАНС. Тогава срещу него бе стреляно, като това се случи посред бял ден пред басейна „Спартак“. По това време Борисов бе главен секретар на МВР. С днешна дата Петров обяви: “Аз категорично смятам, че с изявлението си в първите часове на взрива Борисов се самозаподозря”.

“Това управление наистина е лъжа и неграмотност, нищо повече. Зная, че българският народ е мъдър и че се вижда краят на лъжата”, каза още Петров. Той се оплака, че през последната година срещу него действа “една мощна гьобелсова пропагандна машина”.

Алексей Петров поиска извинение от Волен Сидеров заради клевета и обезщетение за нанесени вреди в размер на 1 100 000 лв. На медиите бяха раздадени материали по повод участие на лидера на “Атака” в телевизионно предаването от 2 май 2010 г. В него Сидеров твърди, че Петров имал връзки с израелското посолство на тема проституция.

Според Петров тези изявления разгласяват позорни обстоятелства за него, които не са верни и които могат да се квалифицират като престъпления (например по член 155 от НК – сводничество или по член 209 във връзка с член 20 от НК за съучастие в измама). Заради тези изказвания негови бизнес-партньори са се отказали да сключат договор с него и така е пропуснал да спечели 1 млн. лв.

Писмото на Алексей Петров е адресирано чрез нотариус до Волен Сидеров. В документа Петров призовава лидера на “Атака” да му поднесе публично своите извинения от същата трибуна, от която го е оклеветил, да му заплати обезщетение за нанесени вреди в размер на 1 100 000 лв., които да бъдат преведени във фонд за подпомагане на онкоболни. Ако Сидеров не изпълни тези искания, Петров ще търси разрешение на въпроса по съдебен ред, се посочва още в писмото.

По-рано днес председателят на съдебния състав Мая Цонева, която гледа мярката на Алексей Петров прекъсна заседанието. Причината е, че прокуратурата не е предоставила всички материали по делото. По думите й прокуратурата трябва да комплектова делото с всички събрани доказателства от времето между произнасянето на Софийски градски съд преди около седмица до момента.

Това е абсолютно недопустимо. Бъдете така добри да предоставите всичко, обърна се съдийката към апелативния прокурор.
Съдия Цонева заяви, че така не се работи и това не е само по тази мярка, а и по повечето мерки. "Донесете ми всичко, а не да ми вадите по едно, по две, по три доказателства". Гледането на мярката ще продължи в 11 часа.

Сред доказателствата, които не е предоставила прокуратурата, е протокол от разпит на израелския бизнесмен Маир Овадия. Адвокатът на Алексей Петров Васил Василев обясни, че Овадия е бил разпитан на 10 февруари – точно една година след ареста на Алексей Петров. "Очевидно не са имали желание да го разпитват по детайли, но и за това ще дойде време", обясни адвокат Василев. В разпита си той казва, че е дал 500 – 600 хиляди долара на Георги Цветанов и че след това с прехвърляне на акции на дружества са си уредили сметките.

Василев коментира още, че разделянето на делото на т.нар. "голям" и "малък" "Октопод" е стар трик за решаване на поръчкови дела. Стана ясно, че към делото има привлечен и нов обвиняем – това е Янко Попов. Това обаче не е Янко Попов – Туци, който стана известен покрай акцията на МВР "Килърите". За Янко Попов се говори във връзка с дейността на Марчело Джотолов. Той е бил разпитван като свидетел. Прокурорът днес даде на съдиите постановлението за привличането му като нов член на т.нар "Малък Октопод". Това е групата, която според държавното обвинение се е занимавала с рекет и изнудване.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1647155
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930