Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2011 11:44 - ГЕРБ: ЕК отново видя как българи очернят България
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 1000 Коментари: 0 Гласове:
0




image

Разочарован съм от мерките, които предприема сегашното правителство. Това заяви евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Ханес Свобода по време на дискусия в ЕП, посветена на СРС-та в България.

 

Той отбеляза, че през последните няколко години рязко е скочил броят на подслушванията - от 6 на 16 хиляди. Едва 2% от тях стигат до съда, а още по-малко завършват с присъда. "Много малък е процентът на СРС-та, които се предават на прокурорите, още по-малко стигат до съда. Скандалът е в България и ние основателно се занимаваме с него", подчерта Ханес Свобода. Той смята, че въпросът със СРС-та не е политически, става дума за човешки права и за спазване на законодателството. Ханес Свобода зададе риторичния въпрос какво се случва с масива събрани данни.

"Много е интересно какво се случва с тези данни. Ако те не се предоставят на прокуратурата, с тях може да се злоупотреби", категоричен е евродепутатът.

Изказването на Комисията беше съвсем обективно и ясно, че Комисията, освен въпросите, които е получила от нашите колеги – социалисти и либерали, не е получавала други оплаквания, свързани с нарушаване на човешките права и използването на СРС-та в България.

Това коментира евродепутатът от ГЕРБ Илиана Иванова по повод дебата.

По думите й – чрез дебата опозицията се е възползвала да пренесе вътрешно политическа тема на сцената на ЕП. Иванова отбеляза, че Комисията ще продължи да наблюдава ситуацията у нас.

"Никаква сензация не стана, по-скоро остана за пореден път впечатлението – как за България се говори зле от българи - неща, които очернят имиджа на страната ни. За съжаление се наложи да бъдем свидетели още веднъж на подобно нещо. По изключително грозен начин черним имиджа на страната си. Наистина не беше достойно това, което направиха колегите, но може би те така виждат ролята на опозицията – не да представят някакви конструктивни идеи за това – как страната да излезе по-бързо от кризата, а да се занимават с такива евтини вътрешно политически скандали, които се пренасят на европейска сцена”, коментира евродепутатът.

Тя обясни, че се пита какви са резултатите от дебата, има ли ефект от него и каква е ползата за България.

"Като реакция Европейската комисия беше достатъчно ясна – имайте доверие на Европейската комисия, че тя може да се грижи и да бъде добър пазител на договорите на европейските ценности”, посочи Иванова. Тя уточни, че преди началото на дебата социалистите са разпространили документи с констатациите на подкомисията в българския парламент за СРС-тата, както и на неправителствени организации.




Тагове:   българия,   как,   Отново,   Българи,   ек,   ГЕРБ,   видя,   очернят,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1649352
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930