Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2011 16:57 - Искат оставките на шефовете на агенцията и фонда за трансплантации
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 467 Коментари: 0 Гласове:
0



  image



За незабавните оставки на директорите на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Теодора Джалева и директора на център Фонд за трансплантации София Мутафчийска настояват отфедерация "Български пациентски форум".

На пресконференция днес от организацията отправиха сериозни критики към работата на двете структури.

Теодора Захариева, председател на Форума, припомни обещанията на Джалева при встъпването й в длъжност преди година и половина. Тогава тя е изтъкнала пред обществото всички пропуски в работата на предишното ръководство на Агенцията и е поела отговорност, че ще създаде организация, регистри, сайт, ще назначи нови компетентни служители и ще стартира кампания за насърчаване на донорството.

При поемането на поста Джалева е обещала още, че ще бъдат въведени стандарти по транспантология, както и че ще бъде безпристрастен директор на ИАТ. Друго обещание е било е да бъде осигурен 24-часов дежурен телефон за специалисти и граждани. Освен това, Джалева е поела ангажимент, че страната ни ще ползва най-добрите медицински практики в сферата на транспантологията.

Всички тези обещания обаче не са изпълнени, категорични бяха ръководителите на повечето пациентски организации. Те изтъкнаха, че д-р Джалева е уволнила почти целия стар състав на Агенцията при поемането на ръководния пост.
Няма подобряване в регистрите и сайта на ИАТ, не са въведени европейски критерии и стандарти и категорично не може да става дума за прозрачност в работата на Агенцията.

24-часовият дежурен телефон пък съществува само на хартия, посочиха още те.
Д-р Джалева не е безпристрастна, когато съветва пациентите за болница, в която да бъде извършена трансплантация, е друга критика на организациите. Според тях Джалева насочва пациентите предимно към болница „Лозенец".
Председателят на Фондация Защита на здравето Владимир Томов изтъкна, че в организацията са изключително разтревожени от системата на работа в ИАТ. Той прогнозира, че българските пациенти много скоро ще пътуват и ще се лекуват в чужбина, а всички ние ще плащаме за това.

По думите му има достатъчно добре подготвени специалисти и качествена база в България. Преди година и половина, когато беше създаден Фондът за трансплантация, премиерът Борисов отпусна 5 милиона лева, за да заработи той. Само около 300 000 лева са усвоените пари, като средствата са използвани за изследвания на едва трима пациенти, отбеляза Томов.
Беше посочено още, че нито един човек не е изпратен за трансплантация от създаването на центъра. Според пациентските организации специалистите от тази област са способни сами да излъчат свои представители, които да оглавят двете структури.

Относно центъра, оглавен от Мутафчийска, от организациите изтъкнаха, че за своята 8-9 месечна дейност той е разгледал само 40 молби на пациенти, нуждаещи се от трансплантация в чужбина. Стана ясно, че пациентите, чиито пътуване и престой е трябвало да бъде организирани от Фонда, са намерили сами болниците, осъществили са контакт с лекарите и са покрили разноските по изследванията си.

Факт е, че до момента ръководството на Фонда няма сключени никакви споразумения с клиники за трансплантации в Европа и други страни извън ЕС, изтъкнаха още от Федерация Български пациентски форум.

Пациентските организации настояха здравният министър Стефан Константинов да предприеме спешни мерки и да промени кадровата си политика. Теодора Захариева посочи, че многократно са водени разговори с него и дори има изпратени писма за проблема до премиера Борисов. Засега обаче реакция от тяхна страна липсва.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1648434
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930