Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2011 11:52 - Калин Георгиев-шеф на ДАНС?
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 1796 Коментари: 0 Гласове:
0



  image



Мотивът Георгиев да бъде лансиран за овакантения пост е фактът, че кариерата му в МВР е започнала през 1996 г. в Пловдив като служител на Национална служба “Сигурност” - предшественик на ДАНС.

Сегашният главен секретар на МВР Калин Георгиев може би ще заеме овакантения пост на директор на ДАНС, научи “24 часа” от информирани източници. В сряда досегашният шеф на родното ФБР Цветлин Йовчев подаде оставка, която премиерът прие. Калин Георгиев е работил в група “Престъпления в икономиката и финансовата система, корупция”, “Контрабанда”, “Противодействие на международния и вътрешен тероризъм и екстремизъм”. През 1994 г. преминава и обучение в Националната академия на ФБР в САЩ. Като оперативен работник е имал добри контакти със Сикрет сървис, Европол, Интерпол и щатската агенция за борба с наркотрафика ДЕА.

Смята се, че Георгиев ще бъде приет отлично от евро-атлантическите партньори на родните спецслужби. Той обаче отказа коментар пред “24 часа”. Ако Калин Георгиев стане шеф на ДАНС, постът му в МВР вероятно ще бъде зает от сегашния директор на ГДБОП Станимир Флоров, твърдят източниците на “24 часа”.Засега в агенцията след оставката на Йовчев остават другите двама зам.-директори - Иван Драшков и Веселин Марков. Те няма да подават оставки.Според осведомени досегашният шеф на ДАНС - Йовчев, е искал да подаде оставка още преди две седмици. Причината била скандалът с изтеклите телефонни разговори от СРС. Йовчев дори информирал за намерението си Бойко Борисов, но той му казал да не го прави.

В сряда обаче след критиката на министър-председателя в ефира на bTV, че в ДАНС са непрофесионалисти, Йовчев изпратил оставката си в МС. “При мен депозира ли се оставка, няма случай да не я подпиша”, заяви вчера премиерът при представянето на ръководния екип на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР). Според Борисов не може безотговорно да се допусне изтичане на информация и най-вече тази информация да не достигне до надлежните органи.“Йовчев е един изключителен професионалист, но за да бъдеш началник, не може, когато те извика премиерът, да кажеш: “Ама те не са ми докладвали”, коментира Бойко. “Не ми е приятно, че беше депозирана тази оставка. Наличната вина, че беше допусната тази грешка, я има в г-н Йовчев”, добави Борисов. Според него началникът трябва да умее да контролира подчинените си. Попитан дали не прехвърля вината от МВР към ДАНС, премиерът отговори, че именно ДАНС е водила разработката.

“Коя е болната глава и коя е здравата тогава? Аз разбирам, че опозицията има интерес и изведнъж тези, дето най-много критикуваха ДАНС, днес ги слушам да подкрепят Йовчев”, каза Борисов. На първо време той разрешил на Йовчев да излезе в отпуск. “След като се върне, ще му отправя предложение да остане да работи с нас”, съобщи Борисов. Тогава щял да реши и кой ще е новият шеф на ДАНС. В отговор на въпрос дали си спомня да е получавал докладна записка от Антоний Странджев, бивш зам.-шеф на митниците, министър-председателят каза, че сутринта е викал шефа на митниците Ваньо Танов. Питал го е дали разполага с подобна информация и да си избере медия, пред която да каже това.

“Има йерархия в работата на държавата. Не може всеки заместник и началник на някаква служба да почне да ми пише директно и да се очаква на всеки да отговарям”, отсече Борисов.По-рано вчера в парламента лидерът на ДСБ Иван Костов обяви, че премиерът е бил подведен за вината на Цветлин Йовчев по скандала със СРС-тата и го призова да не приема оставката. Костов поиска парламентарната комисия за контрол на ДАНС да се срещне с Борисов и да го запознае с констатациите си по отношение отговорността за скандала. Решението кои да са служителите, ангажирани с подслушването на Танов и Странджев, е на прокурор по предложение на шеф на дирекция в агенцията, обясни лидерът на ДСБ в защита на Йовчев. Въпросните служители не били нито бивши подчинени, нито приятели на Танов и Странджев.

Взривът пред в. “Галерия” очевидно не е международен тероризъм и затова няма как да бъде разследван от ДАНС по закон, смята още Костов. Приемането на оставката на Йовчев е грешка, защото той е професионалист, който е необходим, коментира пък соцдепутатът и бивш вътрешен министър Румен Петков. Цветлин Йовчев поставя стандарти за европейско поведение, което ние не сме свикнали да срещаме често и затова ни изненадва, каза пък шефът на Комисията за контрол на ДАНС Камен Костадинов. Той е категоричен, че за времето, когато Йовчев ръководи ДАНС, институцията е работила професионално. (24 часа)


Тагове:   шеф,   ДАНС,   Калин Георгиев,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1649119
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930