Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2011 10:15 - Тове Скарстейн се извини на България
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 676 Коментари: 1 Гласове:
0



  image


Посолството на Норвегия в България изказа съжаление "за някои формулировки“ в интервю на посланик Тове Скарстейн, в което тя остро критикува българските власти.

Вчера норвежкият посланик даде интервю за Дойче веле, в което заяви, че в България подслушването се използва срещу политически опоненти, а полицията и прокуратурата не си вършат добре работата.

В петък от посолството обаче заявиха, че "скандалите с подслушване от последните месеци са вътрешен въпрос на България и посолството не е в позиция да ги коментира".

"Посолството изказва съжаление за някои формулировки в интервюто, от които може да се остане с впечатление, че българското правителство не прилага европейските стандарти по отношение на специалните разузнавателни средства. Посолството изразява и съжаление, ако в резултат на това е възникнало някакво недоразумение, че тези средства биха могли да бъдат използвани и за други цели", заявиха от норвежкото посолство.

Оттам уточниха още, че посланикът декларира и "пълната подкрепа на Норвегия за усилията на българското правителство за борба с корупцията и организираната престъпност и признава добрия напредък, постигнат досега".

Само преди ден Тове Скарстейн посочи, че скандалите я карат да мисли с тъга за политическата култура в България.

"Електронното следене и подслушването на телефонни разговори навсякъде в демократичните страни става само след санкция на съдия, който много добре трябва да проучи кому и за какво е нужна конкретната информация. Тя би могла да послужи за борба с организираната престъпност, но в случая става дума за удари срещу политически опоненти, а това не е част от нормалната европейска политическа култура. Политическите партии в България трябва да постигнат консенсус по противодействието на мафията и корупцията, а не да ги използват за собствените си противоборства. Това отнема много ресурси, привлича ненужен обществен интерес и хората вече нямат илюзии. Мисля, че всичко това ще окаже влияние върху решението за българското членство в Шенген. Всички европейци четат вестници, знаят какво става в България и затова не са уверени, че страната е постигнала европейските стандарти", каза още дипломатът пред Дойче веле.



Гласувай:
0



1. анонимен - Браво на викингите!
19.02.2011 13:25
Смели и честни, викингите не се извиняват на мерзавци като българските политици - и управляващи и опозиция! Силни и точни думи на Тове! Българскитя съд трябва да се извини на българския народ за оправдаването на престъпници като Доган и Друмев от фонд Земеделие! Срещу тези негодници сочат чужденците, а ние си мълчим, сякаш не ни засяга, но се обиждаме, когато отвън говорят "с тъга за политическата култура" в България! И жалко и смешно и трагично....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1649619
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930