Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2011 11:15 - Елитът крие убийците на Кюлев
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 594 Коментари: 0 Гласове:
1



  image


В деня на екзекуцията банкерът трябвало да ловува с президента, камери снимали атентата
Как се наливаха основите
Роден е на 5 юни 1957 г. Завършил е Руска гимназия в София. След това учи в Школата на МВР в Симеоново, а после и „Международни икономически отношения“ в УНСС. Работил е като следовател и в отдел „Тежки убийства”, ръководен от Ботьо Ботев.  През 1989 г. създава първата частна фирма за недвижими имоти у нас - „Контракт Кюлев“. Участва в създаването на вестниците „Куриер 5“, „Марица“ и „Струма“. Учредител и ръководител е на ТСБанк - 1990-1994, учредител и основен акционер е на БРИБанк. Кюлев е бил съпредседател на Асоциацията на търговските банки (1993-1996), както и шеф на Конфедерацията на индустриалците т.нар. Г-13, в която са Илия Павлов, Васил Божков, Красимир Стойчев, Борислав Дионисиев, Добромир Гущеров и др. Един от учредителите на Бизнесклуб „Възраждане“ и негов председател в периода 2001 г. - 2002 г. Съветник на президента Георги Първанов по финансовите въпроси. Председател е на Българската федерация по плувни спортове.

Собственик е на Росексимбанк от нейното създаване през 1998 г. През 2002 г. купува 80% от ДЗИ, след което през август 2004 г. преименува Росексимбанк на ДЗИ Банк. През март 2005 г. Банка Аустрия Кредитанщалт купи 25% от банката и 10% от застрахователното дружество ДЗИ. Според класацията на полското списание „Впрост“ Емил Кюлев е един от най-богатите българи. През 2003 г. е удостоен с наградата „Банкер на годината“ и е определен за „Мистър Икономика 2002“. Негови приятели се шегуват, че е първият милиционер в света, станал банкер на годината...
Името на Кюлев фигурира в доклада на Национална служба „Сигурност“ за корупцията по висшите етажи на властта, писан от тогавашния шеф на контраразузнаването, а сега депутат от ДСБ Атанас Атанасов.


Офицери от Националната служба за охрана (НСО) и политик от най-високо ниво ще бъдат разпитани по убийството на банкера Емил Кюлев. Рестартираното разследване ще изяснява какво са знаели в НСО за записите от камерите на т.нар. „правителствено трасе” по бул. „България”, където бе гръмнат Кюлев, и защо системата не е задействана или е задействана със закъснение за отцепване на района на местопрестъплението. Екзекуцията на Емил Кюлев е сред най-пазените тайни на българския елит. Никой не говори и вероятно не иска убийците и поръчителите да бъдат разкрити. Защото?

Групата за мокри поръчки, известна като „Килърите”, може да е замесена и в убийството на банкера Емил Кюлев през 2005 г. Това заяви преди време вътрешният министър Цветан Цветанов. Той обясни, че убийствата, за които са заподозрени Петър Стоянов–Пешо Сумиста и хората му, са свързани с разпределение на остатъци от пари, които Емил Кюлев е имал като задължения към бивши собственици на банки, изкупени от самия него.  Много по-важно е обаче да бъдат разобличени поръчителите на смъртната присъда на банкера и близък приятел на президента Георги Първанов. Кюлев е бил част от кръга около държавния глава години наред, ловувал е с него, съветвал го е, присъствал е на коктейли за национални празници, пътувал е с него на официални посещения. Този кръг е знаел много детайли от бизнеса на Кюлев, за отношенията му с различни хора, за приятелите му и враговете му. Но и до днес всички мълчат, сякаш върху елита тегне омерта. Пет години след разстрела на Кюлев на бул. „България” пред погледите на десетки свидетели и камерите на НСО отново се изважда грижливо пазената тайна около убийството.

image

Първо изскочи призракът на милионите от фалиралата пловдивска Тракия банк. Споровете около парите на закрития трезор са сред следите в разследването на няколко поръчкови убийства.  Според Цветанов по убийството не е работено, защото връзките на Кюлев с президента Първанов са стресирали разследването. Теза, която дори медиите премълчаваха. Разследващите пък са си пазели хляба и са стискали зъби. Иначе как да се обясни мълчанието около камерите на кръстовището, където бе екзекутиран Кюлев, и липсата на заградителни мерки в първите минути след стрелбата. В НСО има специален план за действия в подобни ситуации. Защо този план не е задействан и кой е разпоредил това да стане? Липсата на закон за НСО, която е подчинена на президента, спъва разнищването на тези въпросителни. Странно е и друго. Щом Кюлев е бил толкова близък с държавния глава, защо Първанов не е сторил необходимото да се впрегне целият ресурс на съответните служби за разкриване на поръчители и извършители. Това би било изключително полезно за неговия авторитет. Липсата на отговори както обикновено дава повод за всякакви слухове. Един от тях, автори на който са близки до Кюлев хора, твърди, че същия ден, 26 октомври 2005 г., банкерът е трябвало да лети с хеликоптер по обед до Силистра, където го е чакал Първанов, за да отскочат до Румъния на лов. Това предполага, че офицери от НСО са знаели всяка минута от програмата на банкера, защото е била свързана с програмата на президента. Как информацията е изтекла до килърите, които са го причакали на бул. „България”, не е ясно. Или пък е ясно, но няма как да се изрече. Това е версията за убийство заради неуредени сметки и бизнес неуредици с партньори.

Втора версия допуска екзекуция заради любовен триъгълник В смисъл, че съпругата на Кюлев – Весела, е имала връзка с някого на най-високо ниво в държавата. Банкерът разбрал и трябвало да бъде премахнат, за да не избухне скандал в държавата. Междувременно бил пуснат отвличащ вниманието слух, че Весела поддържа топли отношения с футболиста Мартин Станков от „Левски”, който по онова време играел в руски отбор оттатък Урал. Днес тя е омъжена за него, но тогава ситуацията е била съвсем друга. Третата версия не е така пикантна, но е доста сериозна. Става дума за това, че през 1996 г., когато управлява правителството на Жан Виденов, Кюлев е включен в схемата за фиктивен износ на хиляди тонове жито от България, складирането му в Турция или разкарването му напред-назад с кораби, което след това е „внесено” на космически цени. Печалбите се изчисляват на около 500-600 млн. долара. Мащабната далавера доведе до зърнена криза и бунтове в страната, които завършиха катастрофално за БСП. Смята се, че несправедливото разпределение на огромната печалба било повод да се издаде смъртна присъда на банкера. Има и още нещо. Като главен прокурор Никола Филчев издава заповед Кюлев да бъде извикан на разговор, да му се повдигне обвинение и да бъде задържан. Адвокатите на банкера обаче разбират и веднага впрягат всички връзки във властта, като дори заплашват прокурори, че това няма да им се размине безнаказано. Арестът е спрян от най-високо място, предполага се намеса на „Дондуков” 2.

Една от най-популярните и най-удобната за политическия елит версия е тази, че ликвидирането на Кюлев е свързано с „изпирането” на 20 млн. евро на покойния вече бос на ВИС-2 Георги Илиев. Сделката Кюлев и Илиев оформили като кух кредит. След убийството на Илиев съпругата му Мая се срещнала с Кюлев и поискала да си уредят сметките, тъй като от банката й пратили съобщения за погасяване на кредита. Кюлев обаче я отпратил с думите, че заемът си е заем и трябва да се връща. Приятели на висаджийския бос били много ядосани от това и се заканвали да накажат Кюлев. Доказателства в тази посока така и не са намерени. Така или иначе около убийството на Емил Кюлев продължават да витаят повече тайни, отколкото яснота. Сегашното разследване има амбицията да извади на бял свят поръчителите, което би хвърлило светлина върху много мистерии на прехода.

imageГ.Първанов: Кюлев бе скромен и отдаден на семейството
„Убийството на банкера Емил Кюлев е показно убийство, търсещо политически ефект. Изборът на момента за неговото извършване е целенасочена провокация и посегателство не само срещу обществения ред в страната, но и срещу усилията за постигането на европейското членство на България.”
В съболезнователно писмо до семейството той пише: „Изразявам своята болка от трагичната смърт на банкера, уважаван в обществото заради своята предприемчивост, благотворителност, скромно поведение и отдаденост на семейството“.





Б.Борисов: В доклад на Интерпол има супер интересни неща

Ден след убийството на Кюлев бившият вече главен секретар на МВР Бойко Борисов заявява: Бих посъветвал колегите в МВР да погледнат един доклад на Интерпол от преди 3 - 4 години. В него има неща, които ще им дадат насоки за разследване. Има две – три версии, на които съм убеден, че те вече са стъпили. Източниците са външни, но информацията е класифицирана и не би трябвало да я коментираме.

СРС-та, Чорни, САЩ

През 2001 г. от направление „Русия” на Националната служба „Сигурност“ (контраразузнаването) до вътрешния министър Георги Петканов постъпва искане към Емил Кюлев да се приложат специални разузнавателни средства (СРС) заради топлите му връзки с руския милионер Майкъл Чорни. Това е станало през месеците август и октомври. Вече било получено разрешение от съда. Министър Петканов обаче забранява СРС-тата за Кюлев. Дори намесата на партньорски служби, които работели по Чорни, не помогнала.
По същото време Кюлев е бил включен в състава на делегацията за визитата на президента Георги Първанов в САЩ, но от американското посолство в София отказали да му издадат виза. Отказ получили и други популярни български бизнесмени, известни с близките на държавния глава. Случаят дълго време е крит от медиите, за да не избухне скандал.

екип на в. "Торнадо"



Тагове:   елитът,   крие,   убийците,   кюлев,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1649674
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930