Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2011 11:43 - Турция с най-мащабната операция за спасяване на своите
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 552 Коментари: 0 Гласове:
1




  image

Анкара е предприела най-мащабната в историята си операция за евакуиране на близо 25 000 турски граждани, намиращи се в Либия, пише в."Заман". Планът за операцията е бил обсъден на извънредно заседание в турското външно министерство в нощта срещу понеделник. На заседанието са присъствали външният министър Ахмет Давутоглу, вицепремиерът Джемил Чичек, представители на генералния щаб на армията и на националната разузнавателна организация, предаде АСН.

На заседанието е било решено да се установи контакт с либийските власти на най-високо равнище, за да се получи разрешение за кацане на турски самолети, които да евакуират турските граждани. В тази връзка турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е разговарял вчера два пъти с либийския лидер Муамар Кадафи, който е обещал съдействие за безопасното евакуиране на турските граждани.

Четири самолета на турските авиолинии чакат получаване на разрешение за кацане от либийските власти. Същевременно два ферибота са изпратени, за да евакуират турските работници от района на Бенгази. Други 250 турски граждани от района на Бенгази ще бъдат евакуирани през Египет, откъдето със самолет ще се завърнат в Турция. 
       
Снощи 170 турски граждани са се завърнали в Истанбул със самолет на либийските авиолинии, а в неделя вечерта 288 турски граждани са били евакуирани със самолет от Бенгази и са пристигнали в Истанбул.
        
Близо 4000 турски граждани, работещи в 12 турски фирми в района на Бенгази, включително три жени и три деца, са намерили убежище в хангар близо до града и очакват да бъдат евакуирани, пише в."Хюриет", като се позовава на информация по телефона от един от турските работници. Протестиращите оказвали помощ на турците, като им носели храна и вода.

Вестник "Милилет" пише, че по искане на турското външно министерство дирекцията на полицията е изпратила вчера екип от 10 командоси в Либия, за да помогнат за гарантиране на безопасността на турските граждани.

Гърция е предприела действия, за да прибере своите граждани от Либия, съобщава електронното издание на атинския в. "Катимерини", цитиран от БТА. Мнистерството на отбраната на Гърция е задействало процедура, за да получи разрешения за въздушен коридор и да върне гръцките граждани от Либия.
            
Става дума за 300 гръцки граждани, повечето от които работят на отдалечени строителни обекти в пустинята и евакуирането им се оценява като доста трудна операция.

Белгия все още не е взела решение дали да пристъпи към евакуация на своите граждани от Либия, съобщават медиите в кралството.

През вчерашния ден група от десетина белгийци се завърна в родината си с полет от Триполи.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1649562
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930