Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2011 12:31 - Европа - с вързани ръце?
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 1019 Коментари: 0 Гласове:
0




image


Протестната вълна в арабския свят обхваща с шеметно темпо все повече страни. Европа безпомощно следи това развитие, четем в коментара на Райнер Золих, ръководител на арабската редакция на Дойче Веле.

Това, което години наред изглеждаше немислимо, сега е реалност. Хората в арабския свят не се страхуват вече от своите господари. Въпреки жестокото насилие, те безстрашно се борят за своите права. Революционият дух от Тунис и Египет обхваща все повече държави. Случващото се в региона е сигнал за това, че промяната може да се постигне със собствени сили.

В северна Африка и Близкия изток се пише история, но Европа, непосредственият съсед, е до голям степен деградирана до наблюдател. Нищо чудно, че в тази ситуация европейците изглеждат безпомощни. Паралелно обаче, по икономически и реално-политически съображения, те сътрудничат с много авторитарни управници.

Безправният режим на либийския диктатор заповядва на армията и полицията да стрелят срещу собственото население. Същият този режим обаче предпазва страните от Европейския съюз от допълнителен приток на имигранти. Със значителни петролни доставки този режим има и дял в това, че гражданите на Европа могат да зареждат колите си с бензин и не трябва да студуват през зимата.

Не само поради този изнудвачески потенциал, европейците се колебаят да се изправят решително срещу либийския и други диктатори. Освен това те не знят кои сили ще вземат връх. Дали няма да са същите тези сили, които преди пет години подпалваха европейски генерални консулства заради карикатурите на пророка Мохамед?

image

Тук обаче избщо няма ясни разделителни линии. Такива линии не съществуват. Протестните движения са точно толкова сложни и многопластови, както и самите арабски общества. Навсякъде протестите се насочват срещу произвола на управниците. Протестите обаче биват примесвани отчасти с религиозни конфликти и племенни вражди. Наред с либерални активисти от големите градове в протестната вълна се вливат също и леви сили, националисти, привърженици на политическия ислям, както и психически затормозени млади хора без политическа настройка. Категории като „про” или „антизападни” само объркват и не водят доникъде. Изходът от протестите е непредсказуем и почти не подлежи на външно влияние.

Не само изпадналите под натиск тирани, а и много арабски активисти за демокрация ясно сигнализират, че намесата отвън е нежелателна. Всъщност Европа тепърва трябва да гради доверие. А това е постижимо само под формата на партньорска подкрепа, от която хората да могат да извличат осезаема полза, особено в страните, където тираните вече бяха прогонени и чиито общества сега трябва да поемат по нови пътища.

Автор: Р. Золих, Редактор: М. Илчева
DW-WORLD.DE


Тагове:   ръце,   Европа,   вързани,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1640368
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031