Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.03.2011 16:19 - Държавата пръсна 2 млн. лв., за да замаже далавера в „Козлодуй”
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 617 Коментари: 0 Гласове:
1  imageХората на енергийния министър Трайчо Трайков трошат луди пари, за да запушат устата на ядрения физик Георги Котев
Над 2 млн. лв. от държавния бюджет са пръснали от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), за да замажат скандалната далавера с подмененото ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй”. Вестник „Торнадо” разполага с официални документи, подписани от началника на отдел „Приемна” в Министерския съвет Соня Божикова, в които се признава, че въпросната сума е прахосана за безброй експертизи анализи и командировки с цел да бъдат опровергани скандалните разкрития на ядрения физик Георги Котев. На запитване на Петър Пенчев от национално движение „Екогласност” как точно са били изхарчени тези пари, министерството не дава конкретен отговор.

Със заповедта на енергийния министър Трайчо Трайков от 17 януари 2011 г. за дейността на специалната комисия, която разследва обвиненията на Котев, че АЕЦ „Козлодуй” използва рециклирано ядрено гориво, на практика вече се харчи трети милион, за да се прикрие далаверата, алармира Котев. Всъщност всички членове на назначената от енергийния министър Трайчо Трайков „независима” комисия, която трябва да провери сигналите за корупционни практики и доставка на рециклирано гориво, се оказват икономически свързани с централата И четиримата физици работят по проекти и договори с „Козлодуй” и от финансова гледна точка са в конфликт на интереси. Доц. Ивайло Христосков и доц. Петко Петков се трудят по граждански договор по поръчка от 2009 г. за АЕЦ-а за софтуер за пресмятане на неутронно-физични характеристики на стойност 600 хил. лв.

Другият експерт - Ани Вълчков, който е и председател на Съюза на физиците в България, е служител на разследваното предприятие от 1991 г., но в заповедта на министерството истинската му длъжност не се споменава. Четвъртият член на контролния орган - Пламен Мишев, също има договор с Първа атомна. Всичко това дава основание на специалистите да смятат, че експертизата на комисията ще бъде манипулирана. Същевременно ядреният експерт проф. Георги Касчиев отказа да участва в комисията, защото в нея няма нито един независим член. „Очевидно държавата е готова да похарчи и 30 млн. лв., за да „опровергава” твърденията ми, вместо, ако наистина имаше доказателства, да ме осъди за далеч по-скромна сума”, коментира Котев. Официалната позиция на Министерството на икономиката и енергетиката относно твърдението за прикриването от последните 3 правителства за източването от джоба на българите на  500 млн. евро на при непредвидим риск за ядрената безопасност е, че руската компания ТВЕЛ е доставяла на „Козлодуй” само свежо ядрено гориво, изработено на основа природен уран.

Очевидно държавата си прави оглушки на всички нива. През есента на 2009 г. Котев е информирал с писмо от чужбина тогавашния председател на парламентарната комисия за контрол над ДАНС Иван Костов и лидера на СДС Мартин Димитров за далаверата с ядреното гориво, но до ден днешен няма реакция от тяхна страна. Преди повече от месец са отправени две искания до председателя на парламентарната комисия по енергетика Мартин Димитров за изслушване на физика от комисията, но те също остават без отговор.


3000 кг ядрен материал изчезват мистериозно

По време на проверката на шведската компания Studvik nuclear AB в „Козлодуй” през септември 2008 г. оттам мистериозно са изчезнали 6 броя ядрено-горивни касети с обща маса около 3000 кг ядрен материал. Този факт е станал известен на Котев през пролетта на 2010 г. Той незабавно уведомява вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, но вече 11 месеца сигналът му отлежава със статут „необработен”. За случилото се са уведомени и министър-председателят Бойко Борисов, и енергийният министър Трайчо Трайков. Целта на шведската проверка тогава е била да измери един уранов изотоп и чрез количеството му да покаже дали новоизползваното гориво е рециклирано или не.

Тези 6 броя касети са били извадени от помещенията за съхраняване на ядреното гориво, за да не попаднат в бройката на проверяваните касети. Котев твърди, че на практика броят на липсващите горивни касети всъщност е 81, тъй като те са се намирали затворени в транспортни контейнери и проверяващият експерт от Швеция не би могъл да провери дали контейнерите са пълни. Според прессъобщението на АЯР след приключване на проверката именно техен служител е посочвал на шведа кои контейнери да се изваждат и кои касети да се мерят, общо 15 на брой. Според документите, с които „Торнадо” разполага, в помещението е следвало да се намират 96 броя касети. Като извадим от тях 15-те проверявани, се получава, че е възможно да са липсвали до 81 касети, обяснява Котев. 2 месеца преди самата проверка изпълнителният директор на централата Иван Генов на пресконференция обещава тя да бъде извършена от екип на МААЕ, да бъде прозрачна и даже да допусне външни наблюдатели. Това обаче не се случва и проверката е проведена в пълна секретност, а шведската фирма е избрана без конкурс в нарушение на Закона за обществените поръчки.Гласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1504634
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Януари, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031