Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2011 16:33 - Либия пред военна интервенция
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 725 Коментари: 0 Гласове:
0




  image

Испанското правителство възнамерява да потърси подкрепата на арабски и африкански страни за евентуална международна военна интервенция в Либия, съобщава днес вестник "Паис", цитиран от ДПА.

Интервенция би трябвало да бъде предложена от Арабската лига или Африканския съюз и да бъде подкрепена от резолюция на Съвета за сигурност на ООН, пише вестникът, като се позовава на правителствени източници.

"Чисто американска или европейска операция може да бъде контрапродуктивна", заявили източниците, според които в случай на подобна операция либийският лидер Муамар Кадафи "може лесно да размаха плашилото на колониализма". Вестникът отбелязва, че Мадрид би желал да участва в евентуална военна интервенция. Испанският премиер Хосе Сапатеро обсъди обстановката в Либия с британския си колега Дейвид Камерън, който отказа да изключи използването на военна сила, припомня агенцията.

Бившият чешки президент Вацлав Хавел, който и след оттеглянето си от поста остана един от най-влиятелните политици в страната, също призова Запада да не се колебае за военна намеса срещу режима на Муамар Кадафи в Либия, предаде ИТАР-ТАСС.

В интервю за днешния брой на вестник "Хосподаржске новини" Хавел подчерта, че ако в Либия продължи гражданската война, военната намеса ще стане необходима. По неговите думи Кадафи е "побъркан престъпник, който трябва да се отстрани".

Според Хавел военната намеса може да има различна форма - от помощ за бунтовниците и блокада на въздушното пространство до целенасочени атаки на местата, където се укрива Кадафи. Протакането на решението за намеса може да доведе до нови престъпления против либийския народ, смята той.

Международната общност трябва да извлече поука от кървавото разпадане на бивша Югославия и да не отлага прекалено дълго военната намеса в Либия, както направи в случая с бомбардирането на Сърбия, каза Хавел. За Милошевич разсъждаваха четири години, но сдържаността и предпазливостта не се оправдаха, а напротив - доведоха до неизброими страхотии, заяви той и подчерта, че в случая с Либия трябва да се действа бързо, независимо че решението за военна намеса няма да бъде популярно.

В същото време либийските власти призоваха днес бунтовническите лидери към диалог, съобщи Ройтерс. Бившият премиер Джадала Азуз ал Талхи, родом от източна Либия, прочете по държавната телевизия обръщение към старейшините в Бенгази, основната база на антиправителствените сили. Той ги призова "да дадат шанс на националния диалог за уреждане на кризата, да помогнат за спиране на кръвопролитията и да не позволяват на чужденци отново да дойдат и да превземат нашата страна". В призива не се споменава за каквито и да е отстъпки, които режимът на Кадафи би могъл да направи, отбелязва Ройтерс.

Бунтовниците настояват, че няма да приемат нищо друго освен оттегляне на Кадафи от властта. Фактът, че призивът на Талхи беше излъчен по строго контролираната държавна телевизия означава, че той е бил официално одобрен. Досега Кадафи и антуражът му не показваха публично желание за диалог. Те наричаха бунтовниците дрогирани въоръжени младежи, манипулирани от Ал Каида и чужди сили. Миналата седмица Триполи назначи пратеник, който да закара хуманитарна помощ в Бенгази, но не е ясно дали той има мандат за преговори с бунтовниците.




Тагове:   пред,   Либия,   военна,   интервенция,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1648527
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930