Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2011 09:57 - Скандален филм по БиБиСи стресна България
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 1494 Коментари: 2 Гласове:
3



  image


България е известна най-вече с това, че тук живеят много цигани. В тази страна те са около половината от населението.

Така започва филмът "Източна наслада", чийно автор е британският журналист Майкъл Пейлинг. Скандалната лента е излъчена по БиБиСи, а неговата "снимка" на страната ни разбуни духовете у нас и в чужбина, съобщи БНР.

Пловдив директно е наречен "циганският град", защото тук живеят най-много цигани. И въпреки че Пейлин снима и амфитеатъра в Пловдив, кадрите въобще не влизат във филма. Филмът показва покъртителни кадри от ромския квартал "Столипиново". Британецът е качен в каруца, на фона на звучаща чалга, стари панелки, боклуци и десетки цигани.

"Какво работят тези хора?", пита Пейлин. "Повечето - нищо", отвръща му преводачката. Журналистът отпива глътка безалкохолно и шептейки към камерата, шеговито казва: "Да се махаме оттук".

След това авторът прави интервю в дома на Азис, в което основната тема е за дискриминацията на ромското общество.

"Ти ли си най-известният циганин в държавата? А как се чувстваш? Има ли дискриминация към теб?", са част от въпросите на журналиста, на които Азис отговаря утвърдително. "Защо? Какво не харесват хората у теб, та ти си музикант. Не си политик", продължава водещият. "Този цвят на кожата ми не е тен. Такъв съм се родил. Това явно винаги ще е трън в очите на някои", отговаря Азис и интервюто с него приключва.

Във филма не е включен и Перперикон, който е единственият подбран археологически обект. Затова професор Николай Овчаров пръв реагира срещу скандалния филм.

"Право на всеки автор е да си направи както иска филма, но все пак беше чудно защо в него не влязоха толкова важни и емблематични български паметници. И въобще не се говореше за българската култура, а единствено за циганска държава. Точно такива бяха думите", коментира Овчаров пред националното радио.

Според него граждански активните българи не се интересуват дали това е отношение или евтина сензация.

"Но в социалните мрежи повечето мнения са категорично против това представяне на България. При всяко положение търсенето на евтини сензации на гърба на нашата култура и на нашето и без това нелеко съществуване, мисля, че не е най-доброто, което могат да правят режисьори от такъв ранг", подчерта Овчаров.

Филмът е част от поредицата "Новата Европа", която преди години предизвика общественото мнение с не особено лицеприятното представяне на страната ни в чужбина.



Гласувай:
3



1. andrei - Докога ще плачете,когато ни показват кирливите ризи?
09.03.2011 10:13
Това,че правителството замита проблемите под килима,означава ли,че не съществуват?На нас,все другите са ни виновни-в случая англичаните!Хайде холан...Като обърнат циганите изборните резултати,срещу 20 лева,тогава кой ще е виновен?
цитирай
2. анонимен - Мангасария
09.03.2011 21:04
А дали се казва във филма, че циганите у нас имат изключителни права
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1640470
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031