Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2011 11:04 - Парламентът: Няма геноцид над българите през Османското робство
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 1591 Коментари: 1 Гласове:
0




  image

С 39 гласа за, 26 против и 50 въздържали се парламентът отхвърли проекта на "Атака" Народното събрание да осъди геноцида над българите в Османската империя (1396 г.-1913 г.) и да обяви 17 май /денят на клането в Батак/ за ден на поклонение пред жертвите.

17 депутата от ГЕРБ и 4 от Синята коалиция се обявиха в подкрепа на решението.

"По логиката, че сега не му е времето, никога няма да дойде това време, да дойде ден, в който да признаем геноцида над българите. Винаги ще има някаква причина, винаги някой ще има проблеми, но това не пречи да се определи един ден, в който да се почете паметта на избитите българи”, каза от парламентарната трибуна председателят на „Атака” Волен Сидеров.

Позицията на Сидеров е, че в случая става дума не за закон, а да се приеме едно решение, в което се казва: "17 май – ден на геноцида на българския народ".

"Нито правим исторически разбор, нито правим учебник. Църквата го прие, допълни лидерът на „Атака”.

Той посочи, че това, че българският парламент не трябва да се занимава с този въпрос, също е манипулация.

"Защо не го предложи ДПС? ДПС най-добре ще докаже, че са такива, каквито искат да се представят, ако предложи точно такова решение”, заяви Сидеров и посочи, че им преотстъпва те да предложат това проекторешение.

Сидеров посочи, че от „Атака” години наред са чакали узряването на обществото и парламента по тази тема.

"Тя се базира на академични трудове, на български и чужди историци. Може би има андроиди и роботи, които без вълнение могат да говорят за избиването на българите. В тези изследвания има само академични трудове, включително и на проф. Пантев. Редица академици доказват геноцидната същност на Османското робство”, допълни депутатът.

Според него, има хора и кръгове, които въобще не искат въпросът да се поставя.

"Забележете, че ЕП признава депортацията на чеченците като акт на геноцид. ЕП признава и ромския геноцид през Втората световна война – решение от 27 януари 2011 г. ЕП признава босненския геноцид – 1992-1995 г. Ето, има актове на ЕП, с които се признава геноцид. Ние тук говорим за реален истински геноцид в България”, каза още Сидеров.

"Тази тема е тежка и тъжна. Ако това не е робство, тогава трябва да сме измисли също толкова тежка и ужасна дума. Трябва да помним и да оценяваме тези периоди. Дали държавата, наложила подобно управление се нарича Османска империя или СССР, няма значение”, заяви пък депутатът Доброслав Димитров от ГЕРБ.

Той смята, че политизирането и слагането на политическа оценка на тази трагедия всъщност би я принизило и би я оставило в пространството на политиката, а тя е много над това. Няма български гражданин, който би поставил и секунда съмнение за този ужасяващ период.

Според Георги Пирински целият контекст и мотивировката на това решение са дълбоко несъстоятелни и особено употребата на понятието геноцид. Той посочи, че аргументацията, че турското робство, е нанесло непоправим удар на идентичността на българите изключва държавата на духа. По думите му българският народ е проявил невероятна устойчивост и не е допуснал това робство да бъде непоправимо.

Според него жертвите на турското робство се отбелязват в България и то не е един път. Той посочи, че това не отговаря на възгледите на Левски, който е завещал, че българи и турци ще трябва да живеят равни пред един закон.

"Точно това е най-недопустимото отрицание на онази кауза, на която твърдите, че сте най-последователни изразители”, заяви Пирински.

От партията "Атака" поискаха българското правителство да издигне паметен мемориал в столицата.

Отрицателно становище по проекторешението е дала комисията по правата на човека.





Гласувай:
0



1. анонимен - Ууууууууууууууууууууууууууу...
10.03.2011 13:43
Уууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууу
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1639804
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031