Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2010 13:48 - IBM прави мобилен телефон за възрастни и неграмотни
Автор: annews Категория: Технологии   
Прочетен: 1183 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Компанията Ай Би Ем (IBM) започна двугодишна изследователска програма, която да направи мобилните телефони по-удобни за използване от по-специални групи, каквито са възрастните хора, неграмотните и хора с физически проблеми, съобщи Ройтерс, предаде dnevnik.bg.

Кризата замрази ръста на развити пазари като Европа, Япония и САЩ и телекомите се насочват към групи от населението, които доскоро са смятали, че могат и без мобилна комуникация или не могат да я използват, ако разполагат с достъп до такава.

В сряда от Ай Би Ем обявиха, че софтуерът, който ще бъде разработен в двугодишната програма, ще бъде достъпен и на основата на отворен код и заедно с други материали ще бъде достъпен за правителства и бизнеса. В проекта участват Националният институт за дизайн на Индия и Токийския университет.

Анализатори на телеком индустрията коментират пред "Ройтерс", че програмата на Ай Би Ем е насочена към наистина съществуващи нужди.

"Със застаряването на населението в Европа и Северна Америка, необходимостта от специализирани мобилни устройства ще става все по-остра", смята Бен Ууд, директор по изследвания в британската консултантска компания CCS Insight. "Производителите на телефони ще трябва да се пригодят, ако искат да отговорят на нуждите на поколение, израснало с мобилните телефони, но което вече няма да може да ги ползва по начина, по който го прави преди да остарее."

Големи производители като "Нокиа" и "Самсунг" имат телефони с големи бутони и опростен дизайн, но се въздържат да ги рекламират като продукт за възрастни.

Това от своя страна отвори пазарна ниша за по-малки играчи като австрийската "Емпория" и шведската "Доро", чиито проучвания показват, че в развитите икономики повечето от хората на възраст над 65 години вече притежават мобилен телефон.

"Емпория", която се контролира от австрийско семейство, се фокусира върху телефони за възрастни, след като майката на шефа Алберт Фелнер непрекъснато търсела помощ за използването на телефон.

"Винаги ме побъркваше с нейния мобилен телефон. На всеки две седмици трябваше да й обяснявам как се използва. Накрая се предадох. Казах, че ще й направя телефон, който да знае как се използва", споделя Фелнер.

Чиеко Асакава от Ай Би Ем, която ръководи проекта, е минала през подобно преживяване. Тя е незряща и първият й мобилен телефон през 90-те години използвала изключително за гласова комуникация, а не за текстови съобщения или други функции на устройството.

"Нямаше телефони за хора с особени нужди. използвах го само за набиране и отговаряне на позвънявания", казва тя.



Тагове:   IBM,   мобилен,   неграмотни,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1647337
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930