Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2010 17:22 - Как се източва здравната каса...
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 591 Коментари: 0 Гласове:
0




image


Властите провеждат разследване в търсене на отговора. Една от болниците със съмнения за злоупотреби е тази в Омуртаг.

Екип на Pro.bg отиде там, за да направи журналистическо разследване.

Здравната реформа – обсъждане за затваряне на болници, недоволства и протести. Едни от тях бяха в Омуртаг. Лекари и жители на града се бунтуваха срещу евентуалното закриване на болницата, която обслужва няколко градчета и села. Болницата не е в цветущо финансово състояние.  Понякога заплатите на лекарите се забавят с месеци. 

Боян Филев, директор на МБАЛ Омуртаг каза пред Pro.bg :"Не мисля, че болницата ще бъде закрита, тъй като работим по 76 клинични пътеки, ако започне редовно да се изплащат средствата без да се бавят. В момента сме получили превод от касата за месец януари - 70 процента от сумата.”

От няколко месеца в болницата тече пълна проверка. Финансови инспектори ревизират цялата й дейност за последните 3 години. Директорът споделя, че е заварил болницата в добро състояние, ехограф, собствени лаборатории, две линейки, които вече са изплатени, както и 200 хиляди лева дългове. Здравната каса обаче им дължи пари.

Според източници на PRO.BG, една солидна сума, предназначена за болницата,  е  потънала в нечии джобове. За последните три години там са извършвани различни нарушения.  И не само - установено е източване на здравната каса. До момента има данни за половин милион лева. Един от лекарите, участвали в схемата, е бившият изпълнителен директор на болницата доктор Мехмед Ахмедов. Той е работил по няколко клинични пътеки, като в договорите за неговата работа със Здравната каса са констатирани сериозни нарушения. Потърсихме доктора, за да чуем и неговата истина.

Мехмед Ахмедов, бивш изпълнителен директор на МБАЛ Омуртаг отговори, че се съмнява да са констатирани нарушения при работата му с клинични пътеки и болницата да трябва да връща пари. Освен в болницата, докторът е работил и в Медицински  център.  За прегледи там за малко повече от две години той е получил възнаграждение в размер на близо 45 хиляди лева.

А като работещ по клинични пътеки в болницата за този период е направил 495 операции, за което е взел близо 64 хиляди лева. Плюс това -  като управител на болницата е бил възнаграден с 51 хиляди лева и като член на борда на директорите с още 4 400 лева.  Не в доброто финансово възнаграждение обаче е проблемът. А в дублирането на дейност. Докато е оперирал, в същото време докторът е и преглеждал, показват журналите. За всичко това, разбира се, му се е плащало. При 47 случая има пълно съвпадение на часа на дадена операция и извършен преглед. При 293 случая - продължителността на интервенцията не позволява и преглед.   

Мехмед Ахмедов обяснява, че е нормално да прегледа някой, преди да му направи операция и не смята, че има нарушения. Освен работата с клинични пътеки и източването на здравната каса, финансовите инспектори проверяват и обществените поръчки. Има съмнения за нарушения при договорите за доставки на медицински материали, хранителни продукти, както и при извършените ремонти. Разгледахме болницата – с изненада установихме, че цялостни ремонти са правени предимно в отделението по хирургия, което е специалността на бившия шеф на болницата и АГ отделението. В останалите клиники ремонтите са частични. 

Вещи лица изчисляват стойността на ремонтите в болницата. Има съмнения, че цената им многократно е завишена. Което е добре позната схема за източване на държавни пари. Само един пример - според източници на PRO.BG тоалетната в отделението по хирургия на държавата струва 12 хиляди лева. Проверката ни установи, че фирмата направила ремонта е местната “Лисец”. Не успяхме да открием управителя й в офиса, затова се свързахме с него по телефона. Хасан Хасанов обясни, че някой ни е подвел и ремонтът не е скъп.

И докато са плащани пари отгоре, в болницата вече пристигат подканителни писма от касата.

В тях са описани установените нарушение, а искането е средствата от неправомерно използваните клинични пътеки от доктор Ахмедов да бъдат върнати. 

Самият доктор Мехмед Ахмедов води далеч по-добър от един средностатически лекар живот. Според съседите му разполага с два апартамента. Единият е на първия етаж е приспособен за хирургически кабинет. Освен това лекарят е горд собственик на бензиностанция със заведение и на още една фирма, показват регистрите.

Мехмед Ахмедов обяснява, че има бензиностанцията и заведението още от преди да стане директор, но друга фирма няма. Справка в регистъра обаче показва, че другата фирма на името на лекаря има широк  диапазон на дейност - транспортна дейност, реклама, наемане и отдаване под наем на движими и недвижими имоти. Малко по-късно амнезията на доктора изчезва и той се досети за коя фирма става въпрос, но тя е с прекратена дейност.

Според разследващи злоупотребите в болницата, доктор Мехмед Ахмедов няма да се окаже единственият замесен. В хода на проверката са засечени и други лекари, източвали и облагодетелствали се с държавни пари. Имената им обаче засега няма да бъдат разкрити, тъй като те са действащи лекари и могат да попречат на разследването. Цялостната ревизия на болницата трябва да приключи до края на месеца. Заради големия обем документи обаче е възможно срокът да бъде удължен. От регионалната здравна каса в Търговище, която е със сравнително ново ръководство не навлязоха в конкретика по случая. Споделиха, обаче, в 75 процента от случаите, техните проверки в регион Търговище установяват нарушения.

Росица Димитрова, заместник директор на РЗОК Търговище, каза, че Националната здравна каса започна ударни и изненадващи проверки в болниците в цялата страна, установени са фрапиращи случаи на източване на пари. Например пациенти са влизали по 14 - 15 пъти в болница за година. Леки случаи се вписват като тежки, за да се вземат пари от здравната каса. Например - мозъчни нарушения, които не се лекуват в болница, са отбелязвани като инсулт, за който касата отпуска близо 700 лева.

Вече има и доста прекратени договори за лечение по клинични пътеки, тъй като се оказало, че дадени болници са подавали фалшиви документи, а всъщност не отговарят на критериите за ползването на пътеки. Очаква се да бъдат изчислени и източените през последните години пари от касата. Съдейки по случая който ви показахме - очевидно става въпрос за десетки милиони левове.




Тагове:   как,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1649842
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930