Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2010 11:46 - Нов занаят – „форумски плювач”- бори кризата
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 1046 Коментари: 0 Гласове:
2




image


Ако по цял ден прекарвате пред монитора на компютъра и се чудите кого да обидите и с кого да се вкарате в словесен двубой, най-новата професия е именно за вас – званието „форумски оплювач” най ви подхожда.

Хубавото е, че вече и родни заядливци могат да се кандидатират за тази длъжност. Единствените изисквания, които се поставят пред кандидатите за онлайн плювалници, е да имат остър език, да са нагли, безпардонни и да не се свенят да използват вулгарни изрази. Ако отговаряте на тези критерии и ако ви харесва да нощувате и денувате на клавиатурата, бързайте, че кандидатите са много, пише dnes.bg, позовавайки се на материал на радио Дойче веле, носещ красноречивото наименование „Оплюване по поръчка”.

Самите работни задължения на „форумския оплювач” се съсредоточават в писане на злостни коментари в глобалната мрежа по адрес на хора, компании или институци, които работодателят е поръчал. Целта е името им да се очерни възможно най-много, като няма ограничения пред използваните средства. Няма поставени изисквания и по отношение на мястото, от което служителят изпълнява задачите си. Той може да се пече на някои черноморски плаж или да сърба чай по пижама, важното е само думите му да реализират успех.

Като пример за един прочул се „плювач” по форумите от електронното издание посочват румънеца Влад Урсулеан, чието име нашумя покрай президенстските избори в северната ни съседка. По време на предизборната надпревара той заливаше интернет пространството с помия, целяща да срине имиджа на двамата най-силни кандидати. За поръчител, разбира се, се посочваше политическата партия на третия кандидат-президент.

image

Това не е ли идеалното работно място?

„Всеки ден получавах по e-mail списък с 30-40 линка към статии в различни онлайн-издания и към цял куп блогове и форуми. Към тях се прибавяше и списък с „посланията“, които трябваше да публикувам като коментари под статиите. Например, че Траян Бъсеску е виновен за лошата ситуация в страната или че съперникът му на изборите Мирча Джоана е престъпник. Тоест, ставаше дума за директни нападки срещу кандидатите“ – коментира работата си Урсулеан пред немското радио.

Интересното в случая обаче е, че румънецът е „плювал” не за пари, а заради факта, че е журналист, участващ в разследване.

У нас постоянното сърфиране в нета също може да донесе материални облаги, коментира социалния антрополог Харалан Александров. И въпреки че според думите му българските форуми са едно нецивилизовано място, те могат да напълнят джоба на някой нецивилизован „плювач”.




Тагове:   нов,   „форумски,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1650433
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930