Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2010 09:02 - Писмото на Барозу до Бойко Борисов
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 332 Коментари: 0 Гласове:
0
image

От пресслужбата на Министерски съвет разпространиха писмото на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу до българското правителство, предаде КРОСС. Представяме ви пълния текст на писмото:

Брюксел,

Уважаеми господин Министър-председател,

По време на срещата на най-високо равнище в Брюксел, обърнах внимание на ситуацията, свързана с изпълнението на Кохезионния и Структурните фондове в България. Както може би знаете, реалното ниво на усвояемост, към настоящия момент, възлиза на 6% от общия бюджет на ЕС, алокиран за периода 2007-2013, което е недостатъчно за постигане на положителен ефект върху икономиката, както и за предотвратяване на евентуални загуби на средства от ЕС за България.

С оглед подпомагане на ефективността на изпълнението, е необходимо спешно да се адресират основните затруднения и да предприемат решителни действия в секторите и подсекторите, в които към момента се регистрира забавяне на инсвестиции. След направен задълбочен анализ на изпълнението по всички оперативни програми, става ясно, че най-сериозните проблеми са свързани с подготовката и изпълнението на големи инфраструктурни проекти в секторите пътища, жп транспорт и води, в които финансовото усвояване е под 1%.

По отношение на пътния сектор, се налага изрично да подчертаем, че основният бенефициент АПИ, до този момент не успява да преодолее основните си проблеми. От проектите, договорени в началото на програмния период, нито един не е стартирал своето изпълнение, а по ключови стратегически инвестиии, като например автомагистрала Струма, се регистрира изключително голямо забавяне, което поставя под съмнение възможността дори за изпълнение на функционални елементи от проекта, в рамките на настоящия период. В тази връзка, препоръчваме спешно да се пристъпи към обсъждане на възможности за включване на алтернативни структури, които да ускорят реализирането на необходимите инвестиции.

По отношение на жп сектора, ситуацията не е по-добра, доколкото НКЖИ не е в състояние дори да постигне първите стапи от дефинираните цели. От наличния инвестиционен ресурс, по малко от 10% са реално реално започнатите работи. И тук са необходими спешни мерки за намиране на алтернативни процедури и/или структури, които да ускорят изпълнението и да се предотврати загубване на финансов ресурс от бюджета на ЕС.

По отношение на водния сектор, следва да се отбележи, че забавянето в изпълнението се дължи основно по две причини: 1) липса на достътъчен капацитет в общините за подготовка на качествени инвестиционни предложения, което допълнително утежнява работата на МОСВ, предвид необходимостта от сериозни усилия за подобряване на проектните предложения и 2) забавяне на реформата във водния сектор, което възпрепятства създаването на финансово и екологично устойчиви системи за управление на водите на местно развнище. За ускоряване на този процес е необходимо да се създаде ефективна координация между основните заинтерсовани страни - МОСВ, МРРБ и общините.

От изключително голяма полза за България е ангажираността, която демонстрират министрите и зам. министрите, пряко отговорни за изпълнението на различните оперативни програми, както и назначаването на Министър по управление на средствата от ЕС, с което значително се подобри системата за изпълнение и нейната координация и следва да се подчертае, че се очаква да има ключова роля за адресиране и разрешаване на посочените по-горе проблеми. По време на работна среща, организирана по инициатива на министър Дончев, няколко международни финансови институции предложиха своята подкрепа за повишаване на административния капацитет и изпълнението на стартирали вече реформи. В тази връзка, смятам за целесъобразно предложението съвместно с Комисията и международните финансови институции, под ръководството на Министъра по управление на средствата от ЕС, да се предпримат стъпки за обсъждане, разработване и приемане на план за действие за всеки от споменатите сектори. Планът следва да включва мерки за преодоляване на хоризинтални или секторни проблеми, които затрудняват ефективното усвояване на европейски средства, да гарантира институционална устойчивост на структурите, отговорни за управлението, както и да осигурява необходимата административна и техническа компетентност.

При наличие на подобни общоприети планове за действие, Комисията от своя страна, е готова да предостави директна подкрепа на българските институции, с цел ускоряване качественото изпълнение на проекти и усвояване на европейските фондове, като цяло. Това ще бъде неразделна част от съвместна инициатива, която цели да обедини усилията на българските власти, Европейската комисия и Международните Финансови институции.

Уважаеми Министър-Председател, убеден съм, че с помощта на Вашата лична подкрепа и ангажираност и ефективната координация между българските институции и Европейската комисия, с обединени усилия ще успеем да преодолеем съществуващите сериозни затруднения и проблеми и ще гарантираме успешно изпълнение на Кохезионната политика в България.

Искрено Ваш,

Жозе Мануел Барозу

Гласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1505888
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Февруари, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728