Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2011 14:47 - Хаос в Тунис след бягството на президента
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 389 Коментари: 0 Гласове:
0




image

Досегашният президент на Тунис Зине ел Абидине Бен Али напусна вчера страната, която управлява над две деситилетия, изправен пред безпрецедентна политическа криза, съобщават световните медии.

Бен Али и семейството му в момента се намират в Саудитска Арабия, потвърдиха официални източници.

Премиерът на Тунис Мохамед Гануши заяви снощи по националната телевизия, че поема функциите на временен президент, предаде АФП.

 Той заяви, че ще преговаря за формиране на новото правителство.

В телевизионното си обръщение Гануши заяви, че ще спазва конституцията и ще възстанови стабилността в страната.

Според думите му настоящото положение не позволява завръщането на избягалия тунизийски президент.

От вчера в страната е обявено извънредно положение.  Забранени са всякакви събирания на хора. Заведенията и магазините остават затворени, посочва АФП.

 Хаос и паника в страната

 Въпреки извънредното положение и комендантския час в Тунис, от столицата и провинцията чрез телевизията бяха отправени призиви за помощ към армията, която да се намеси срещу въоръжени банди, които тази нощ се отдават на плячкосване и други вандалски прояви, предаде Франс прес.

Тунизийската армия откри и гореща линия, на която могат да се подават сигнали за помощ в случай на такива атаки. Над столицата прелетяха хеликоптери, които чрез високоговорители отправиха призиви към населението да остане у дома и да запази спокойствие.

Държавната телевизия съобщи, че въоръжени мъже атакуват болницата Шарл Никол, а армейски части са се отправили натам, за да прогонят нападателите. Смята се, че зад тези прояви на насилие стоят активисти от управляващата партия, които са недоволни от бягството на президента Зин ал Абидин бен Али.

Според очевидци в столицата се придвижват банди от хора с качулки, въоръжени със саби и тояги и с очевидното намерение да всяват страх у населението. Стрелба с автоматично оръжие се чува и тази вечер в центъра на Тунис въпреки комендантския час.

Полицията блокира изцяло тази сутрин достъпа до булевард "Бургиба" в центъра на туниската столица, където вчера се стекоха хиляди протестиращи, предаде Франс прес.

Хипермаркетът "Жеан", на северния изход на столицата, бе нападнат снощи и разграбен тази сутрин, съобщи кореспондент на АФП.

Метални заграждения бяха поставени по всички улици към булевард "Бургиба", където не се допускат нито коли, нито пешеходци.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1650009
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930