Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2011 16:14 - Либия изгуби Кадафи
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 539 Коментари: 0 Гласове:
0




image

Ситуацията в Либия излиза извън контрола на властите. От втория по значение град Бенгази безредиците се прехвърлиха и в столицата Триполи, смятана за крепост на либийския лидер Муамар Кадафи. Ситуацията още повече се изостря от разпространената от либийските медии информация, че Муамар Кадафи е избягал от страната. Междувременно синът му Сейф ал Ислам направи обръщение към нацията, в което опроверга съобщенията за отпътуването на своя баща и обеща да се „сражава до последния патрон”.

След като в неделя елитните части на либийската армия, верни на лидера на либийската революция Муамар Кадафи, претърпяха съкрушително поражение в сблъсъците с разбунтували се военнослужещи в град Бенгази, основната арена на противопоставянето на поддръжниците и противниците на режима вече е в столицата Триполи. В нощта срещу понеделник антиправителствените протести, които до сутринта се превърнаха в истински боеве, избухнаха в няколко района на града, включително на централния площад „Сахат ал Хадра”.

Полицията използва сълзотворен газ и огнестрелно оръжие, за да разпръсне демонстрантите, но до понеделник сутринта четири района на столицата преминаха под контрола на протестиращите.

Ситуацията още повече се изостри от съобщенията на арабски медии за това, че Муамар Кадафи е избягал в Латинска Америка. Това бе отречено от неговия син Сейф ал Ислам.

Обръщението на сина на Кадафи, смятан за потенциален приемник на лидера на либийската революция, потвърди, че опозицията и преминалите на нейна страна части на армията и полицията са успели да отнемат преимуществото на властите.
„Ние ще се сражаваме до последната минута, до последния патрон”, обеща Сейф ал Ислам, с което даде да разбере, че Муамар Кадафи няма да се оттегли доброволно.
При това представителят на управляващия клан Кадафи за първи път призна реалната заплаха от разкол в страната.

„Днес се появи ислямското емирство Ал Байда, утре ще има 15 подобни емирства. Не можем да допуснем Либия да бъде разделена на части и да попадне в ръцете на банда наемници”, каза Сейф ал Ислам, който призова опозицията незабавно да бъде сключено споразумение за прекратяване на насилието и да се пристъпи към реализацията на радикални политически и икономически реформи.

В своето обръщение синът на Муамар Кадафи предложи да се проведе извънредно заседание на Всеобщия народен конгрес на Джамахирията (парламента), който трябва да утвърди плана за радикални реформи. Освен това, Сейф ал Ислам обеща да бъде приета конституция. В Либия няма конституция, а в основата на политическото устройство са идеите от „Зелената книга” на Муамар Кадафи.

Междувременно представителят на политическото бюро на опозиционното „Ислямско движение за промени” Анис аш Шариф опроверга твърдението, че има опасност от разкол на Либия. Според него опозиционните сили нямат планове за създаването на „ислямско емирство”, а настояват за оттеглянето на Кадафи, който трябва да открие пътя на народа към свобода и промяна.

Още един удар за властите стана започналият преход на страната на опозицията на високопоставени либийски дипломати. Например, постоянният представител на Либия в Лигата на арабските държави Абдел Муним ал Хуни се отказа от поста в знак на протест срещу „масовото изтребване на либийския народ”. Той съобщи, че е готов да се присъедини към опозицията. След него своите оставки обявиха още либийски дипломати, протестиращи срещу употребата на сила срещу опозицията, причинила смъртта на над 200 души.

"Коммерсант"




Тагове:   Кадафи,   Либия,   изгуби,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1650378
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930