Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2011 11:16 - „Ал Кайда" зове протестите в Либия и Тунис да продължават
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 556 Коментари: 0 Гласове:
0



  image


Айман ал-Зауахири,който е вторият човек в йерархията на „Ал Кайда", призова жителите на Тунис и Египет да продължават протестните акции и да се опълчат на временните правителства, които бяха сформирани в тези страни, след падането на президентите им, съобщава lenta.ru.

Ал-Зауaхири коментира и последните събития в арабския свят. По думите му САЩ са наблюдавали много внимателно ситуацията в Тунис и са подкрепили свалянето на президента Бел Али едва, когато са разбрали, че запазването на неговия режим вече не е в интерес на Вашингтон.

Освен това номер две в терористичната групировка подчерта, че изявленията на американските власти са умишлено неясни, защото са изчаквали да видят реакцията на експрезидента на Хосни Мубарак и дали ще се поддаде на натиска на протестиращите

Това е третото му аудиосъобщение на ал-Зaуахири от началото на безпорядъците в Тунис и Египет. Северноафриканското подразделение на „Ал-Кайда" поддържа и антиправителствените действия в Либия.

Авторитарните режими, които съществуват в Северна Африка и Близкия изток, са основни съюзници на САЩ и заради това "Ал-Кайда" подкрепя протестите в тези страни. Една от особеностите на демонстрациите се явява факта, че не протичат под религиозни лозунги.

Президентът на Тунис подаде оставка на 14 януари, а лидерът на Египет - на 11 февруари. Временните правителства, които бяха сформирани след отстраняването им от длъжност, имат светски характер. Въпреки че в събитията в Египет активно участие взе ислямското движение „Мюсюлмански братя", според експертите ислямският фактор не беше доминиращ.
Анализаторите обаче се опасяват, че продължаващите безредици може да засилят позициите на ислямските фундаменталисти.

На 27 февруари тунизийският премиер Мохамед Гануши обяви, че подава оставка, заради сблъсъците между силите за сигурност и протестиращи, искащи оставката на някои министри във временното правителство.

„Реших да подам оставка като премиер", заяви Гануши на пресконференция, като допълни, че е обмислил внимателно решението и е получил подкрепата на семейството си.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1650407
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930