Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2010 18:03 - Правителството ще ревизира бюджет 2008 и 2009
Автор: annews Категория: Новини   
Прочетен: 411 Коментари: 0 Гласове:
0
image


Правителството ще ревизира бюджет 2008-а и 2009-а и вече е уведомило Европейската комисия и Европейската централна банка за това си намерение, съобщи днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Не се налага промяна на бюджета за 2010 г.

Ревизията няма да се отрази върху бюджет 2010 и превителството ще направи всичко възможно да задържи дефицита през тази година под 3%, както е според маахстрихските критерии.

По предварителни данни дефицитът за март 2010 г. се очаква да е 200 млн. лева или много по-малък от този за януари и февруари, подчерта Дянков.

Той каза също, че има голяма вероятност към България да тръгне наказателна процедура за свръхдефицит през 2008 г.

"Това означава мониторинг и доклади на всеки шест месеца. Това ни отдалечава от членството ни в ERM ІІ (Еврозоната) през тази година, към което се стремим", посочи министърът на специално свикана пресконференция в Министерския съвет.

Проблемът е в

открит допълнителен дефицит в бюджета за 2009 г и в скрити задължения от бюджета за 2008 г.

Ревизията се налага заради анексите по около 150 договора от 13 министерства, посочи Дянков. Тези анекси имат фискално отражение върху бюджетите от предишните години, обясни той.

"Общата стойност на договорите е 2,150 млрд. лв. По нашите оценки досега на начислена основа бюджетният дефицит за 2009 г. се увеличава от 1,9 процента на 3,7 процента, а излишъкът за 2008 г., който тогавашното правителство е декларирало, от 1,8 процента ще намалее с 0,2-0,3 процентни пункта", заяви Дянков.

Анексите са от 2008-а и главно от пролетта за 2009 г. - в навечерието на парламентарните избори.

"На практика сме лъгали Брюксел, без да имаме вина, станали сме съпричастни към лъжите,

без да знаем за този капан, който са ни заложили. Отказваме се от кандидатстване в Еврозоната за момента, защото не изпълняваме критериите и би било нахално да кандидатстваме", каза премиерът Бойко Борисов.

В отговор на въпрос той заяви, че грешката на Симеон Дянков е в приемствеността и толерантността. Вторите и третите ешалони на предишната власт са подавали подвеждаща информация или са я премълчавали.

"Всички, които са мълчали и умишлено са ни подвели, съм разпоредил да си заминават", каза Борисов.

"Бюджет 2010 беше направен по информация от първите три тримесечия на 2009 г, заяви министър Дянков.

Според отчетите на всички министерства към 30 септември 2009 г. нефинансираните им задължения били на стойност до 14 млн. лева. "Дупката с анексите обаче се очертава да е над 2 млрд. лв.", добави Дянков.

И обясни, че анекси към договорите, правени основно през 2008 г. и пролетта на 2009 г., не са били подадени към деловодствата на съответните министерства.

"Чак когато премиерът поръча да се види къде има допълнителни анекси, се оказа, че те съществуват", каза Дянков.

"Няма опасност за стабилността на финансовата система и на банковата система за 2010 г. Ако не бяхме водили консервативна фискална политика, сега щеше да има опасност за стабилността на финансовата система", бе категоричен той.

"От отличници в Европа заедно с Естония, ще бера срам в Мадрид (на срещата на финансовите министри от ЕС през следващата седмица), когато обяснявам на финансовите министри какво е станало.

В Европа не правят разделение между бивши и сегашни. Аз представям България и ще бера срама", каза Дянков.

Той заяви, че изходът е ефективна фискална политика и че се работи по всички набелязани мерки. И отбеляза, че е трябвало предшественикът му Пламен Орешарски да каже - 7.5 млрд.лева по-малко приходи, 150 анекси.

"Те не са очаквали, че аз ще направя самостоятелно правителство и това ще го сложа на масата", коментира Борисов.

Премиерът каза, че

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е паразитна структура,

която не изпълнява целите, за които е създадена - да инвестира в големи проекти - и затова се налагат промени - персонални и организационни.

Имало смущаващи неща там, например 300 лв на час за юридически консултации. В БЕХ се генерира печалба и в следствие служителите си раздават материални стимули, като месечните им заплати стигат 5 хил. лева.

На пресконференцията беше и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който потвърди, че "не е целесъобразно БЕХ да продължи да съществува в сегашния си вид", а дотогава ще има персонални промени.

Докато се прави анализ как да се ръководи държавната енергетика и каква ще е структурата й, временно е назначено "служебно правителство", по думите на министъра. То ще се оглавява от зам.-министър Мая Христова.

Министър-председателят Борисов е категоричен, че не става дума за национализация на енергоразпределителните предприятия (ЕРП), както през последните дни се тълкува негово изказване, а те трябва да направят така, че българският потребител да се чувства европеец.

Преди два дни Борисов се закани да развали приватизационните договори за електроразпределителните предприятия (ЕРП), подписани в края на 2004 г с австрийската ЕВН, чешката ЧЕЗ и германската Е.ОН.

"Ако не бяха тези приватизационни сделки с ЕРП-та и не бяха така регулирани цените,

токът щеше да е много по-евтин.

Със сегашните 33 процента собственост в трите ЕРП-та държавата нищо не може да направи, но ако бяха 34 процента, нямаше да бъде така", уточни Борисов.

В две от трите дружества има т.нар . аутсорсване - т.е. преотстъпване на дейност - държавният регулатор няма влияние върху тази дейност и там 40% от разходите на ЕРП-та се правят предимно с чужди компании. Те слагат тази дейност към инвестициите.

Ще подпомогна ДКЕВР с ДАНС и данъчните служби, за да се види там дали са платени данъци и за какво е тази дейност и за това проверката не свършва днес а порочната схема трябва да бъде прекратена", допълни премиерът.

Държавата е гласувала на общите събрания на ЕРП-тата да има разпределение на дивидентите. Като миноритарен акционер обаче, нейното становище не е зачитано и така вместо да се разпределят дивиденти, е решавано те да отиват за инвестиции.

В ДКЕВР имало 13 души, назначени по партиен, квотен принцип. "За дейността си, която не са вършили както трябва през изтеклия период, общо получават 80 хил. лв месечно", посочи премиерът.


Тагове:   бюджет,


Гласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: annews
Категория: Новини
Прочетен: 1504528
Постинги: 1614
Коментари: 386
Гласове: 566
Архив
Календар
«  Януари, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031